DRUŽENjE stranih i domaćih umetnika, odlični uslovi za rad, neverovatna priroda i publikovanje radova u luksuznoj monografiji, sve su ovo preporuke koje promovišu mladu umetničku koloniju podno Suve planine, u selu Tamnjanica. Koloniju je pokrenuo Goražd Čuk iz Slovenije, koji spaja biznis i umetnost jer veruje da je to najbolja reklama za plantaže lekovitog bilja, koje zajedno sa partnerima uzgaja na 200 hektara.

Ove godine pedesetak umetnika iz svih krajeva sveta stvaralo je svoje slike, fotografije i skulpture u selu za koje je malo ko čuo pre nego što su oni počeli da ga pohode.

- Ako bi trebalo da samo jednom rečju opišem kako sam doživeo svoj boravak u Srbiji i rad kao umetnički selektor Slikarske kolonije u Tamnjanici, onda bi to bila reč "predivno" - prenosi nam svoje utiske nemački umetnik Rajnhard Šmit i dodaje da je "sve čudnovato u ovoj zemlji, ljudi su srdačni, a Goražd je veoma profesionalan".

- Uslovi za rad su fenomenalni i zaista mogu samo da pohvalim i preporučim ovo mesto kao umetničku oazu - kaže Šmit, koji ne krije da mu je prvi dolazak u Srbiju bio nepoznanica, jer "nije znao šta ga očekuje". Mesec dana nakon prve posete ponovo se vratio, ali ovog puta je doveo i goste, decu iz socijalno ugroženih porodica kojima je u Tamnjanici davao prve lekcije iz slikarstva.

Poseban izazov je bila vajarska radionica, u kojoj su učestvovali vajari iz Srbije, Hrvatske, Makedonije i Slovenije. Selektor Petar Hranueli iz Zagreba ističe da je reč o prvoj privatnoj vajarskoj radionici u Srbiji.


PROČITAJTE JOŠ - ISTRAŽIVANjE POKAZALO: U Srbiji stranci lako sklapaju nova prijateljstva


- U srcu Srbije svi zajedno upisani smo u istoriju stvaranja jedne lepe priče - ushićen je selektor Hranueli, koji je lično u Prilepu odabrao specijalan kamen koji će umetnici Božo Terzić iz Beograda, Nikola Smilkov iz Štipa i Jure Markota iz Slovenije do kraja septembra oblikovati u umetnička dela koja će krasiti kuću umetnika u Tamnjanici.

Goražd Čuk i selektor Petar Hranueli iz Zagreba


POMIRENjE

- POLITIČARI i protokolarno, a umetnici iskreno, rade na pomirenju - smatra hrvatski umetnik Hrvoje Marko Peruzović, koji je jedan od pedesetak stvaralaca koji su boravili u Tamnjanici.


PROČITAJTE JOŠ - U Srbiji nisu stranciSlikarska radionica


SIĆEVO I NADEŽDA PETROVIĆ

U OBLIŽNjEM selu Sićevu pre 114 godina poznata slikarka Nadežda Petrović pokrenula je slikarsku koloniju, koja traje i danas.

- Sićevačka kolonija je veoma kvalitetna sa velikom tradicijom i bogatim spiskom umetnika. U Tamnjanici okupljamo umetnike tek treću godinu i obe kolonije su specifične na svoj način - smatra Čuk, koji se trudi da stranim umetnicima predstavi sve lepote i znamenitosti juga Srbije.