ODAVNO se sa planine Bjelasice ne čuje poj čobanice Rade pokraj belih stada. Kao da je to devojče predvidelo sumornu budućnost za katune kojih gotovo i da nema više, kao i sve manje prepoznatljivog zvuka čaktara sa ovna predvodnika. Njih će uskoro na ovoj crnogorskoj planinskoj lepotici zameniti tupi odjek čizme NATO vojnika!

Nedavno je kao bomba odjeknula vest da će se na vrhu Bjelasice, Zekovoj glavi (2.122 metara), postaviti moćni radarski sistem 3D, kao NATO poklon Vojsci Crne Gore, gde se nalazi repetitor Radiodifuznog centra. Sa već angažovanim avionima iz Italije i Grčke, nebom Crne Gore, čini se, neće moći ni soko da preleti. I sve to u srcu Crne Gore, između opština Kolašin, Mojkovac, Bijelo Polje, Berane i Andrijevica, nedaleko od varošice Murina, koja je 1999. od tog "saveznika" u bombardovanju sravnjena sa zemljom, a njeno troje dece životima platilo agresiju.

Pročitajte još: NATO poklanja Crnoj Gori 3D radar

MINISTARSTVO odbrane Crne Gore je još ranije uputilo Alijansi zahtev za ustupanje radara čija je vrednost oko 20 miliona evra.

- Imajući u vidu konfiguraciju Crne Gore, kao i to da imamo dosta takozvanih tamnih uglova, opredelili smo se za nabavku radara i na taj način će naš vazdušni prostor biti integrisan u NATO sistem - izjavio je načelnik Generalštaba VCG Dragutin Dakić.

Kakvo je stanje na "terenu", reporter "Novosti" se uverio na licu mesta. Iako je Bog bio darežljiv i podario im prirodna bogatstva, meštani ipak jedva krpe kraj sa krajem. Gotovo uglas kažu da bi bolje bilo nadležnima da su im pomogli da ulože u razvoj poljoprivrede kako bi ostali na svojim ognjištima, nego što se penju "pod oblake". Podsećaju da se "Čudo neviđeno" iz filma Živka Nikolića sada seli na vrhove njihove planine, kao "Čudo na nebesima"!

METE - SVE je upereno protiv Rusije i Srbije. Crna Gora predstavlja poligon sa kojeg NATO kao glavni globalni remetilački faktor vrši dalja dej- stva prema Srbiji, što znači da svakako pred- stavlja legitimnu metu u slučaju obraču- na tih zemalja sa NATO - kaže, za "Novosti", Strahinja Bulajić, funkcioner DF.

- Za razliku od onog filmskog potopa oko Skadarskog jezera, nama preti duhovni - pričaju meštani koje smo zatekli u Crkvinama, prevoju sa koga puca pogled ka Bjelasici čije vrhove još ne napušta sneg, a ni tmurni oblaci. - Jadi se rade. Niko nas ništa ne pita.

Uz nazdravljanje Bogu dočekuje nas ovdašnji prota Rade Radović, vrteći glavom na saznanje šta se smera na planini koja je obeležila njegovo i detinjstvo mnogih iz ovog kraja.

- Velika je to igra zapadnih moćnika, masona, slobodnih zidara koji zidaju neki drugi svet od ovog našeg - ocenjuje otac Rade, naš domaćin.

PRISEĆA se davnašnjeg vremena kada je kao dečak trčkarao uz Bjelasicu, ali i Sinjavinu, na kojoj takođe VCG za potrebe NATO najavljuje izgradnju vojnog poligona.

- Bile su bogate ispašom, ali je Bjelasica prednjačila po bogatstvu. Sinjavina je golet, bez šume, dok je Bjelasica obilovala šumskim blagom. Doduše, ovi što danas prave koncesije seku nemilice jelova i bukova stabla. Bjelasica je bogata i izvorištima.


Pročitajte još: "UNIŠTIĆE LEPOTU OVOG KRAJA": Bjelopavlići ne žele NATO na katunima

Sada su došla neka druga vremena, planine su opustele.

- Ako se neko pojavi sa jednom ili dvema kravama, to je sve. Ovce više ovde ne bleje. Pročitao sam u jednom dokumentu kako je daleke 1939. godine na Bjelasici, ograncima Rečine i Vranještica, bilo 39.000 ovaca. A i ljudi je sve manje. U mojoj Moračkoj Bistrici nekada je bilo tridesetak domaćinstava, a danas samo jedno sa dvoje čeljadi, i to u godinama - priča, za "Novosti", Radović.


Sa svojim parohijanima deli brigu šta će se dešavati kada radar pritisne Bjelasicu.

- `Oće li naša lepotica moći da istrpi toliki teret? Ali i stid i sram koje su joj drugi nametnuli. Koliko čujem, NATO će preko nje posmatrati vazdušni prostor Srbije, ali i ko to dolazi iz pravca istoka, od naše Rusije. Sve to je strašno. Vekovima smo pominjali najpre Boga, pa Rusiju. Ne daj bože da se ostvari ono što se priča - dodaje prota Rade.

IAKO je druga polovina aprila, nad Bjelasicom i celim krajem spustio se crni oblak kao usred zime. Vetar kosi, što bi rekli gorštaci, nevreme samo što nije udarilo. A u Beranama, "glavnom gradu" Vasojevića, s nevericom su primili ovu vest.

Goran Kiković, predsednik Skupštine opštine, kaže da ulazak Crne Gore bez referenduma u zločinačku NATO alijansu, nije izraz volje naroda.

- Međutim, podanička vlast u Crnoj Gori u protekle dve decenije radi isključivo protiv interesa Srbije i Srba u Crnoj Gori. Tako da je najava o postavljanju 3D NATO radara direktno uperena protiv neutralne Srbije, jer bi se preko njega pratio njen vazdušni prostor - kaže naš sagovornik.

Kiković je uveren da će Crna Gora postati NATO baza koja će imati za zadatak da kontroliše Srbiju.

GOROSTASNA planina, koja se prostire u dužini i širini na oko 30 kilometara, površine 630 kvadratnik kilometara, na međi je velikih reka Lima i "suze Evrope" Tare, ali i sa severa Ljuboviđe i Lepenice. Na Bjelasici je i manastir Ćirilovac, koji će takođe biti pod "skenerom" NATO signala.

VAZDUŠNE KRSTARICE

OD 5. juna prošle godine vazdušni prostor Crne Gore čuva NATO, odnosno patrolni avioni Grčke i Italije. Pre nekoliko dana dva aviona "jurofajtera" italijanskog ratnog vazduhoplovstva presrela su putnički avion koji je izgubio komunikaciju sa civilnom kontrolom vazdušnog saobraćaja nad Hrvatskom i krenuo na jug prema Crnoj Gori i Albaniji. To je bila njihova prva intervencija od početka kontrole crnogorskog neba.

ČOBANICA RADA

CELU ovu priču na svoj način, za naš list, dočarao je i satiri- čar Baćko Milačić: - Žao mi je zbog lepe, stare, izvorne pesme "Bjelasicom pasla sta- da, čuvala ih mlada Rada". Svi su izgledi da će čobanica postati tehnološki višak, jer su se bravi odlučili za NATO standarde.