BRATE Putine, ne daj Kosovo! Ti si jedini koji može da spreči otimanje ove svete srpske zemlje. Nema slovenskog naroda bez Kosova.

Ovo su uoči današnje zvanične posete Srbiji predsedniku Rusije Vladimiru Putinu poručili meštani sela Putinovo, koji su pre nekoliko godina svoj zaselak Adžinci na jugu zemlje, u Gornjem Gajtanu, na petnaestom kilometaru od Medveđe, prekrstili zbog velike ljubavi prema ruskom narodu, ali i prvom čoveku ove zemlje.

Iako su davno izrazili želju da njihovo selo koje ima svega petnaestak kuća poseti ruski predsednik, pred njegovu zvaničnu posetu Beogradu ne nadaju se previše da će on doći kod njih, ali su, kažu, za njegovu posetu uvek spremni.


PROČITAJTE JOŠ: POPULARAN U SRBIJI: Putin ima selo, crkvu, rakiju...(VIDEO)

- Kad god došao, dobro došao. Mi smo uvek spremni da ga dočekamo i ugostimo. Puno nam je srce ljubavi prema njemu i ruskom narodu. Za njega imamo i posebnu rakiju, nazvanu baš po njemu - kaže meštanin Mališa Petrušić.

Na ideju da promene stari naziv, meštani su se odlučili jer nisu želeli tursko ime za svoje selo. U znak zahvalnosti prema Vladimiru Putinu, postavili su tablu na ulaz u mesto, domaću rakiju od šljive nazvali su "putinovača", a kafanu su nazvali "Krim", i to simbolično, na petnaestogodišnjicu pripajanja Krima Rusiji.

Putokaz na ulazu u Putinovo

Od tada je, dodaju, ovo mesto, koje još nazivaju "biblioteka" i "penzionerski dom", najposećenije u selu, a kroz njega su za samo dve godine prošli mnogi ljubitelji "bratske zemlje", ali i sami Rusi, novinari, prijatelji, rođaci ovih meštana. Ipak, najviše ih je, kako kažu, obradovala nedavna poseta ambasadora Rusije Aleksandra Čepurina.

- Probao je naše domaće specijalitete, pršutu, pihtije, "putinovaču". Po njemu smo Putinu poslali poklon, sliku ugraviranog medveda. Čuli smo da je slika došla do njega, da je čuo za naše selo i da je oduševljen. Nakon posete Čepurina, dobili smo put do sela, zahvaljujući Opštini i bratskoj Rusiji i na tome smo zahvalni - poručuju u ovom selu i nadaju se da će posle ambasadora i predsednik Rusije jednom biti njihov gost.

Rakija "putinovača"

Predsednik Opštine Medveđa Nebojša Arsić kaže da je nadaleko postala poznata priča o ovom zaseoku i ljubavi njegovih meštana prema Vladimiru Putinu u ruskom narodu.

- Meštani sela Putinovo su, pre svega, dobri domaćini, gostoljubivi. Pored svih bogatstava koja naša opština ima u rudniku u zlatu, olovu, cinku poludragom kamenju, Sijarinskoj Banji, naš domaćin je ipak najveće bogatstvo. Svakog nenajavljenog gosta uvek lepo dočekamo, a tako bi bilo i sa predsednikom najmnogoljudnije i najmoćnije zemlje - ističe Arsić.


PROČITAJTE JOŠ: POSETA RUSKOG PREDSEDNIKA: Oko Putina obruč od 30 ruskih "duhova"

STIGLI HOLANDSKI NOVINARI

NI tri godine otkako su Adžinci promenili naziv u Putinovo, ovaj zaselak ne prestaje da bude zanimljiv i svim svetskim medijima. U selu kažu da su o njima pisali i turski, i engleski, i nemački, i drugi mediji, a dan uoči posete ruskog predsednika Srbiji, reporter "Novosti" u Putinovu je zatekao novinare iz Holandije (na slici). Oni nisu bili raspoloženi da podele svoje iskustvo o ovom gestu meštana Gornjeg Gajtana, ali su nam kratko rekli da o tome svakako "treba pisati".