KAO što se Hrist odrekao carskog prestola i postradao, tako se i Darja Aleksandrovna Korobkina odrekla ugodnog života, u dobrostojećoj porodici, u carskom gradu Petrovgradu, i došla u Srbiju, da vida rane srpskim junacima, da ih sokoli, i gde je, početkom oktobra 1914. godine, poginula od neprijateljske granate - ocena je rukovodstva grada Loznice i Eparhije šabačke SPC.

Protođakon dr Ljubomir Ranković, kaže da” Darja u Eparhiji šabačkoj, u ovom delu Srbije, već slovi, slavi se i spominje kao sveta velikomučenica”. Na inicijativu Grada i Eparhije, rečeno je, biće predložena da bude upisana u diptih (knjigu) svetih Srpske pravoslavne crkve, kao prva Ruskinja i prva devojka, “a devičanstvo je upravo osnov vere Hristove”.

Pročitajte još: ŽIVOT SRBIMA DAROVALA: Znamenje ruskoj heroini Darji Aleksandrovnoj Korobkini

Jadrani će, saborno kao i do sada, na jednoj od lokacija o kojima su pričali predstavnici Eparhije i Grada, uz blagoslov koji su već dobili od episkopa šabačkog Lavrentija, da podignu manju crkvu, u ruskom stilu, da je posvete Darji, ali i svim mladim stradalnicima poput nje, iz zemlje i inostranstva, koji su dali živote braneći one koje su voleli svim srcem, “od čega nema veće žrtve”. Hram u Loznicibiće, najverovatnije, po projektu koji je za crkvu posvećenu Dostojevskom u Leskovicama, kod Manastira Lelića, uradio naš čuveni arhitekta Peđa Ristić.

Aleksandar Čepurin, ambasador Ruske Federacije u Srbiji, sa gradonačelnikom Loznice Vidojem Petrovićem, i njegovim saradnicima, posetio je Darjin spomenik, rad akademika Dragoljuba Draga Mirkovića iz Bijeljine, inače, dar Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika gradu Loznici i Srbiji. Čepurin, koji je na spomenik položio cveće, i sa gradonačelnikom Petrovićem zapalio sveću, izjavio je da je ne samo divno urađen i postavljen na izuzetno mesto, već “svedoči o velikom uloženom trudu, zalaganju i ljubavi”, na čemu se zahvalio gradu Loznici, Srbiji, SKANU i autoru.


Darja Aleksandrovna Korobkina


ULICA I SESTRINSTVO

AMBASADOR Čepurin se zahvalio gradonačelniku Petroviću, kada je čuo da ova heroina, Darja Aleksandrovna Korobkina, ima i ulicu u Loznici i drago mu je da njeno ime nosi sestrinstvo Specijalne bolnice za rehabiliticaju “Banja Koviljača”.