Na međunarodnom autoputu Beograd - Niš kroz Pomoravlje, večeras je prava mećava, sneg pomešam sa kišom, vetar, kolovoz mokar.

"Saobraćaj umeren, ali veoma otežan", rekli su Tanjugu vozači na naplatnoj rampi u Jagodini, koji su dolazili sa autoputa iz pravca Beograda i Niša.

Slab sneg pomešan sa kišom u Pomoravlju počeo je oko 16 sati a posle je bio sve intenzivniji.

Sneg je zabeleo i njive, a ima ga i u gradu, po krovovima zgrada, na automobilima. Na ulicama je puno vode.

Večeras je počelo da veje i u Kraljevu, Lazarevcu, Novom Sadu, a kako nam je javljeno sneg pada i na Kosovu i Metohiji.SAOBRAĆAJNI KOLAPS KOD NOVE VAROŠI

Prava snežna mećava zahvatila je tokom popodneva i u večernjim časovima novovaroški kraj. Za manje od dva sata snežni pokrivač u gradu dostigao je visinu od desetak centimetara dok ga u planinskim delovima ove opštine ima znatno više. Prve ozbiljnije padavine ove godine donele su nedaće vozačima, utabanog snega na kolovozu ima 5 do 6 santimetara, pa često dolazi do zastoja u saobraćaju na magistrali koja vodi ka Zlatiboru i Užicu. Kako saznajemo od saobraćajne policije, dva šlepera stoje poprečeno na putu od Nove Varoši prema Kokinom Brodu pa se saobraćaj na toj deonici odvija usporeno i jednom kolovoznom trakom.


Mnogo vozača ova mećava je zatekla na magistrali bez zimske opreme što dodatno otežava i onako usporen saobraćaj. Sneg pada i na područiju Prijepolja i Priboja, u višim delovima ovih opština ima ga nekoliko centimetara, dok je u gradskim jezgrima tek obeleo.

Problema u snabdevanju električnom energijom za sada ni u jednoj od ove tri opštine.
ZABELELA SE PRESTONICA: Pao prvi sneg u Beogradu


BOR, ZLATIBOR, KOPAONIK PRVI POD SNEGOM

Prvi sneg ove zime u Boru je pao tokom protekle noći, a zabelelo se i na Kopaoniku, Staroj planini i Zlatiboru.

Meštane Bora jutros dočekale su bele ulice, a temperatura u gradu je trenutno jedan stepen ispod nule.

Kako se može videti na kamerama skijališta Srbije, sneg je ostavio trag i ponegde na Kopaoniku, Staroj planini i Torniku.


Vesić: Sneg očekujemo i sutra, Grad Beograd spreman za zimu

Zbog snega je danas aktiviran narandžasti meteo alarm na području istočne i jugositočne Srbije, kao i na Kosovu i Metohiji.
UPOZORENjE VOZAČIMA: USPORITE VOŽNjU; EKIPE SU NA TERENU


Auto-moto savez Srbije (AMS S) upozorio je vozače da budu oprezni za volanom i da sporije voze zbog snega, koji, iako se još ne zadržava na kolovozu, može da izazove proklizavanje vozila, a samim tim utiče i na povećan broj saobraćajnih nezgoda.


NASA OBJAVILA NOVO ISTRAŽIVANjE: Svet će biti okovan u ledeno zlo, pogledajte kakav pakao nam se sprema! (VIDEO)

Istovremeno je Javno preduzeće "Putevi Srbije" apelovalo na sve učesnike u saobraćaju da budu posebno oprezni, da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, jer se prema upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda, večeras i u toku noći, na jugu i istoku Srbije, u nižim predelima, na planinama i u centralnoj i zapadnoj Srbiji, očekuje stvaranje snežnog pokrivača, dok se u Vojvodini očekuju kiša i sneg.Na snazi je prvi stepen pripravnosti i ekipe putara su na terenu i spremne su da reaguju po potrebi, navodi se u saopštenju JP "Putevi Srbije".

U saopštenju AMS S-a se podseća da od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica.

U tom periodu, van naseljenog mesta, obavezno je posedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije u prtljažniku.

Prema poslednjim informacijama dobijenim od JP "Putevi Srbije", na naplatnim stanicama nema zadržavanja, dok na putničkim terminalima graničnih prelaza u Srbiji trenutno nema zadržavanja dužih od 30 minuta, osim na Horgošu II, prema Mađarskoj, gde se vozila zadržavaju oko sat vremena.

Kako je saopštila Uprava granične policije, na teretnim terminalima čeka se od 60 do 240 minulta - na Horgošu 90 minuta, na Gradini 60 minuta, na Batrovcima 240, na GP Šid 180, kao i na GP Bačka Palanka 180 minuta.