NA mestu stolećima zvanom Svetinja, u selu Jablanica, istočno od Gornjeg Milanovca, još u davna predturska vremena postojala je pravoslavna crkva, koju su Turci srušili. Na njenom mestu, 2008. započeta je, a nedavno i završena gradnja novog hrama uspenja Presvete Bogorodice Marije.

Novoizgrađenu crkvu osveštao je episkop žički Justin.

TEMELjE hrama, u počecima njegove gradnje, osveštao je tadašnji vladika žički Hrizostom.

Pročitajte još: PAMTE PRETKE OD 1716: Žive potomci Mika i Steka

- Na novom hramu predstoji još dosta radova, od freskopisanja pa nadalje. On je izgrađen zahvaljujući prilozima ljudi koji žive u Jablanici i u inostranstvu. Svojim radom, trudom i novcem pomogli su da se on izgradi - kazao je jablanički paroh Milan Mionić.

OSVEŠTANjU hrama su, uz vernike iz tog mesta, prisustvovali i čelnici milanovačke opštine.

OSVEŠTANjE Vladika žički Justin


- Crkva u Jablanici dobar je primer narodne sloge i okupljanja oko nečega vrednog, kada se zajedno započne nešto i to završi. Specifičnost ovog hrama jeste u tome da su svi učestvovali u njegovoj gradnji. Ne postoji jedan ktitor, već je to narod. Crkva je okupljala narod i u najtežem vremenu, a kod nas u Srbiji nikad nijedno vreme nije bilo lako. Iskreno se nadamo da će se svi žitelji Jablanice i okolnih sela okupljati oko nove crkve, da će se ponovo podizati i srpstvo i Srbija - izjavio je predsednik opštine Dejan Kovačević.