PO BROJU žitelja mala, a po veličini teritorije druga opština u Hrvatskoj, Udbina na istoku Like sve do "Oluje" 1995. bila je većinski srpska zajednica. Sada, kao mešovita srpsko-hrvatska, najsvetliji je primer međunacionalne sloge u toj susednoj državi! Lokalnu vlast ravnopravno dele Hrvatska demokratska zajednica i Samostalna demokratska srpska stranka. Ultradesničari su u tom gradiću i okolnih 26 sela marginalni, izloženi podsmehu i Hrvata i Srba.

Načelnik opštine je Josip Seuček (32) iz redova HDZ, a donačelnik je Milan Uzelac (37), član SDSS. Opštinskim većem predsedava Slobodan Bjelobaba iz SDSS, a zamenik mu je Josip Šubarić iz HDZ.

- U nacionalizmu, a kamoli šovinizmu, nema razvoja ni boljitka za ikog! - saglasni su Seuček i Uzelac. - Na Udbini se ne gubi energija na bespotrebne konflikte. Ekstremisti su zaista zanemarivi, jer 99 odsto žitelja obe nacije su za slogu, i to dokazuju. Problem je demografska slika. Po popisu iz 2011. na tlu opštine živelo je 1.900 žitelja, ali usled "bele kuge" sada ih je oko 1.200. Podjednak je broj Srba i Hrvata, ima i mali procenat Bošnjaka. Pre rata 1991-1995. opština je brojala 4.600 stanovnika, većinom Srba.

Ovo je drugi mandat vladajuće koalicije HDZ i SDSS. Devet godina, sve odluke donose se poštenim dogovorom. Tako je bilo i za novi grb Udbine: mitska ptica Feniks koja se iznova rađa iz pepela, verno izražava njen nagli preokret od varoši zamrle početkom rata 1991. a 1995. avetinjske nakon izbeglištva Srba, u opštinu kojoj sada zavidi cela Hrvatska.

Pročitajte još - JEDNI GRADE CRKVU, DRUGI DžAMIJU: Suživot na verskom ispitu za žitelje Crnugovića

- Dok druga naselja u Hrvatskoj i uopšte na Balkanu muče muku sa viškom radne snage, na Udbini je zaposleno 95 odsto radno sposobnog stanovništva. U preduzećima "Pilana", "Cedar", "Moderator", "Lika Energo", "Duhanka", "Mala pilana Karadžić", Šumskom gazdinstvu, javnim preduzećima, ugostiteljstvu.... Otvaraju se velike farme. Udbina u Hrvatskoj prednjači i po isplaćenih šest miliona evra pomoći poljoprivrednicima, a mala je opština! Ima 200 registrovanih malih firmi sa velikim stočnim fondom (oko 4.000 krava i 15.000 ovaca), a biće ih još. Sve više cveta seoski turizam u etno-selima, zbog blizine nacionalnih parkova "Plitvička jezera", "Severni Velebit", "Paklenica", "Krka", "Park prirode Una". Udbina je na 16 kilometara udaljenosti od auto-puta Zagreb-Split, a od tih gradova i Rijeke udaljena je 180 kilometara. Od Beograda, Beča i Budimpešte 600 kilometara.

Centar Udbine

Tačno 7.200 hektara državnog zemljišta ovde je dato u zakup. Poljoprivrednici od države dobijaju velike subvencije. Prosečno na hektar oranice od 500 do 700 evra, po grlu goveda od 200 do 400, po ovci od 50 do sto. Više od 50 poljoprivrednika ušlo je u program ekološke proizvodnje, sva roba im se odlično plasira po Jadranu. Čak i Dalmatinci ovde uzgajaju plantaže lubenica! Razvija se planinski turizam, jer u opštini, ima 50 vrhova viših od hiljadu metara, ali i lovni, jer ovde deluje čak osam lovačkih društava.

- Dokazali smo: ko hoće da radi, može odlično i da zaradi! - kažu Seuček i Uzelac. - Zato i SDSS i HDZ apeluju: Srbi, vratite se na svoja imanja i živite solidno!


STARINOM UKRAJINAC

PRECI načelnika Seučeka su Ukrajinci, pre 200 godina su se doselili u okolinu Požege u Slavoniji. Rođen je u Zagrebu, gde je završio Šumarski fakultet, drvno-tehnološki smer. Pet godina bio je šef proizvodnje u udbinskoj fabrici "Cedar", a zatim postaje opštinar.

ĆIRILICA

UZ Vukovar i još neke gradove, Udbina je bila u žiži hrvatske, srpske i javnosti EU, zbog nasilnog skidanja dvojezičnih, latiničnih i ćiriličnih tabli sa zgrade opštine i Kulturno-informacionog centra "Nikola Tesla".


One su zatim vraćene. Svih 11 članova opštinskog veća (pet iz SDSS, četiri HDZ i dva sa nezavisnih listi) bili su za to. I bivša i sadašnja lokalna vlast te dve stranke je uverena, da ih nije skinuo i razbio niko od Udbinjana, nego ultradesničari "uvezeni" iz drugih sredina.

POVRATNIK

ZAMENIK gradonačelnika opštine, Uzelac, izbegao je u Srbiju tokom "Oluje" 1995. Diplomac je Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i odmah zatim povratnik u rodni gradić, gde živi sa suprugom i dvoje male dece.