NOVOSAĐANKA Biljana Mišković (33), samohrana majka četvoro dece, od kojih jedno sa posebnim potrebama, nema posao, a zbog skromnih primanja godinama ne može redovno da izmiruje troškove za komunalije, pa trenutno duguje čak 900.000 dinara. Usledile su tužbe za prinudnu naplatu, a povodom toga je angažovano čak 13 izvršitelja. U međuvremenu, ova žena se sa decom iz tog stana iselila, jer nema struju.

Ova brižna majka, što se vidi i po veoma urednoj deci, plaši se da može ostati bez skromnog dvorišnog stana. Kaže da ne beži od toga da plati, ali u situaciji u kojoj se nalazi, jer sama brine o Stefanu (14), Nemanji (9) koji je teško bolestan, Davidu (3) i jednogodišnjoj Leni, ne može da nađe posao, a pomoći niotkuda. Sa očevima dece se razišla.


PROČITAJTE JOŠ: Samohrana majka ostala bez posla


- Poslednji račun za novembar je bezmalo 7.000 dinara, iako više od dva meseca ne živimo u našoj kući u Temerinskoj 17, a tamo ima još porodica u dvorišnim stanovima - kaže Biljana, ističući da su i prethodnih godina bili veliki računi. - Plaćala sam kada sam i koliko sam mogla. Trenutno primam 26.000 dinara na ime tuđe nege i pomoći za Nemanju i 15.000 dinara alimentacije, pa kada platim podstanarski stan i dažbine, malo nam šta ostane. Najpreče mi je da kupim detetu lekove.


*Foto: D.Dozet


U stanu od 26 kvadarata u Temerinskoj 17, punom vlage, nema struje, a Biljana tvrdi da su odavno isključeni i svi ventili za vodu.


- Prethodne dve i po godine nisam sa decom ni živela tu, jer smo zbog Nemanjinog lečenja, koji osim cerebralne paralize ima stoprocentnu retardaciju i epilepsiju, bili u Nemačkoj. Računi objedinjene naplate su i za to vreme redovno stizali.

Samohrana majka kaže da ne beži od toga da plati. - Pre odlaska u Nemačku 2015. godine, htela sam da odjavim boravak, jer nećemo biti tu, ali mi nije dozvoljeno zbog dugovanja - kaže Biljana. - Iz Centra za socijalni rad su "Informatici" i Elektrovojvodini još ranije prosledili da imam dete sa posebnim potrebama i da na osnovu toga umanje račune, ali od toga ništa nije bilo. Ne znam kome da se obratim i molim za pomoć.


OBUSTAVLjEN POSTUPAK

- Nikada nisam mogla da izmirim ceo račun pa sam preko uplatnice uplaćivala koliko-toliko. - Početkom maja 2015, po jednoj od tužbi povučen je predlog za prinudnu naplatu jer je izvršitelj obavestio sud da u stanu nema šta da popiše od imovine.