NI Turci joj nisu odoleli. Ali ona nije Hurem, već rakija od ružinih latica. Ovaj čarobni napitak pili su čak i pobornici vere koja alkohol zabranjuje. Legenda koja ju je proslavila kaže da su Dubrovčani neodoljivim pićem podmićivali hercegovačke i bosanske begove.

Rakiji od ruža Dubrovnik više nije zavičaj, već - Ponjavica u Banatskom Brestovcu. Tačna adresa su joj ružičnjaci porodice Skiba, usred banatske ravnice. U ovom domaćinstvu pre nekoliko godina potekla je kapljica od ruže po staroj dubrovačkoj recepturi.

- Iako sam ružama bila okružena od detinjstva, ovo cveće me nije preterano zanimalo - govori nam Smiljana Skiba. - Ideja da pravimo rakiju od ruža potekla je od mog oca, koji je inspiraciju pronašao u čuvenom rozulinu, likeru koji se vekovima spravljao u Dubrovačkoj republici. Splet životnih okolnosti me je, međutim, skoro naterao da preuzmem očev posao.

Porodica Skiba poreklom je iz Mostara, grada u kome se brižljivo neguje orijentalni kult ruže.

- Maltene svaka bašta u Mostaru ima ruže - govori Skiba. - Nema tog mostarskog pesnika koji nije opevao ovaj cvet. Moj tata je, kao tipičan Mostarac, bio zaljubljenik u ruže, a imao je i dobar osećaj za posao. Sve to je uspeo da poveže u jednu obećavajuću priču.

PROČITAJTE JOŠ - Mirisne latice za jako srce

Smiljana ne voli mitove o recepturi koja se prenosi sa kolena na koleno. Po struci je sociolog, ali su joj ruže posle očeve iznenadne smrti bukvalno odredile životni put.

- Završavala sam sociologiju i, kad je otac umro, jednostavno sam shvatila da moram i želim da preuzmem taj posao - kaže ona. - Otac je zasadio ruže u Vojvodini i tek je planirao da krene u ozbiljnu proizvodnju. Meni su ostali samo njegova ideja i recept, ali ne i firma. Dovijala sam se na razne načine, trebalo nam je nekoliko godina da dobijemo dozvolu za rad. I, na kraju sam uspela.

Ruže koje porodica Skiba uzgaja radi likera cvetaju samo petnaest dana, ali moraju da se neguju tokom cele godine. Zato je cela porodica uključena u ovaj posao. I Smiljanina majka, i braća, i njen najbolji prijatelj Nemanja.- Rakija se pravi od posebne vrste ruže, majske ili kako ja volim da kažem "bapske". Tih ruža skoro da više i nema - objašnjava Smiljana. - Intenzivnog su mirisa, pa se koriste i u industriji parfema.

AFRODIZIJAK

DUBROVČANI su koristili rozulin kao afrodizijak. Verovali su da će im čudesni liker od ružinih latica pomoći tamo gde su ih izdale godine.

- Ovo je stvarno bilo piće dubrovačke diplomatije - kaže Skiba. - Dubrovčani su njime podmićivali osmanske oblasne vladare i poklanjali ga sveštenstvu i plemstvu koje je boravilo u gradu. Na trgovačkim brodovima uvek su nosili i koju litru rozulina kojom su kupovali naklonost Carigrada i Venecije. Ovo piće moglo je da se popije samo u boljim kućama i bilo je vrlo luksuzno, kao i danas, uostalom.