MEĐU najpoznatijim svedocima revolucionarnih događaja u Rusiji 1917. godine bio je američki novinar, pisac i socijalistički aktivista Džon Rid. U Petrograd je kao ratni dopisnik više američkih novina stigao posle turneje širom Evrope. Boravio je i u Srbiji 1915. godine, odakle je u SAD poslao više izveštaja i reportaža o austrougarskim zločinima nad srpskim civilima.

Rid je tokom prevrata u Rusiji vodio beleške koje je kasnije pretočio u delo "Deset dana koji su potresli svet", objavljena u Njujorku 1919. godine. Poznati novinar umro je u Moskvi i jedan je od svega trojice Amerikanaca sahranjenih u zidinama Kremlja.

PROČITAJTE JOŠ - Putin kritikovao Lenjina

Evo kako je revoluciju video Rid:

"... U atmosferi korupcije, čudovišnih poluistina, dan za danom zvučala je jedna čista nota, sve jači krik boljševika: 'Sva vlast sovjetima!', 'Sva vlast predstavnicima miliona običnih radnika, vojnika i seljaka'. 'Zemlja, hleb i kraj besmislenom ratu, kraj tajnoj spekulaciji i izdaji'.

"... Rusija se jednim skokom prebacila iz srednjeg veka u dvadeseto stoleće.

"... Kad čovek baci pogled unazad, Rusija pre novembarskog ustanka izgledala je kao da je iz neke druge epohe, skoro neshvatljivo konzervativna. Tako brzo smo se prilagodili novom, bržem životu kao što je i celokupan ruski politički život počeo da skreće ulevo.

PROČITAJTE JOŠ - Car Nikolaj slao Srbe da spasu otadžbinu

"... U pustoj ponoćnoj tmini, beskrajna kolona vojnika ćuteći se kretala Nevskim prospektom. Krenuli su u borbu protiv Kerenskog i njegovog režima. Po mračnim sporednim ulicama jurili su automobili. A u Smoljnom, sedištu boljševika? Vojno-revolucionarni komitet tamo je radio kao zahuktali motor koji lupa od opterećenja."


Nastaviće se...