DAVNE a značajne 1716. zabeležen je prvi pomen predaka Stekovića, u starinskoj Jablanici, kod današnjeg Gornjeg Milanovca, koji je osnovan vek i po kasnije. Beše to Miko, pa njegov sin Steko. U čast rodonačelnika bratstva, organizovan je Drugi sabor Stekovića, na Svetinji, mestu bogomolje koje odavno nema, gde sad stoji nova crkva Uspenija Presvete Bogorodice. Zavičajni sabor Stekovića nauk je savremenim generacijama za neistraženo srpsko etnografsko blago i svako porodično. Tim više što se, prateći to najstarije zapisano prezime u celom kraju i neka kasnija iz prohujalih stoleća, raspliće veo zatamnjene istorije ovog kraja, ali i cele Srbije.

Petoro je inicijatora lepog sabora: Mirjana (udata Ivković), dva Miroslava, Radoslav, Branislav. Iako radi u Parizu, Miroslav Mićo Steković (63) traga za još nepoznatim ograncima porodičnog stabla, za sudbinom loze iskonskih predaka s tim prezimenom, kroz život menjanim - kod žena udajom, kod muškaraca na druge načine, u doba kad su po turskom strogom ukazu sinovi dobijali prezime po imenu svog oca, ne nasledivši porodično, izvorno prezime.

- Tragamo i za precima od pre Mika i Steka! I da utvrdimo zašto se Miko iz Prijepolja doselio baš u Jablanicu. Prema istorijskim dokazima, koje potvrđuju stručnjaci i podaci SANU, daleko smo stariji mi, Stekovići, od Sjedinjenih Američkih Država, Francuske revolucije iz 1789. i mnogih familija što gazduju svetom i Srbijom. Od Steka se granaju tri grane Stekovića: Petrova, Ilijina i našeg čukun-čukundede Luke. Naš pradeda Miloš imao je tri ćerke i šest sinova: Božidar, Gojko, Leko, Marko, Vlastimir i naš deda Savo. Svi su, kao priznati heroji, bili nosioci Albanske spomenice u Velikom ratu, svi su se živi vratili kući - pričaju Miroslav i njegov rođeni brat Radoslav.

Ovo bratstvo istražuje i poznati etnolog Dragomir Antonić, njegov potomak po ženskoj liniji. "Stekovići se smatraju najstarijim rodom. Otac Stekov, Miko, došao je u Jablanicu 1716." - potvrđuje Milenko S. Filipović u izdanju SANU "Naselja i poreklo stanovništva".


Barjaktar-Ratko Steković (74)

NAJSTARIJI

SADA, najstariji među Stekovićima je dr Predrag (89) lekar okulista, živi u Beogradu. Zastavu, na kojoj je ucrtan grb Stekovića, pred crkvom je podigao Ratko (74).


PRONAĐI BRATA...

SPASI, Bože, ovo selo, spasi narod svoj! Pronađoh brata na zemlji tuđoj, taj osećaj je divan, kada svoji poštuju i vole svoje! - ističe protojerej Milan Mionić u besedi.