BEOGRAD - Norveška danas slavi Olsok, poznatiji kao Dan svetog Olafa dok Srpska pravoslavna crkva slavi istog sveca 13 dana kasnije po julijanskom kalendaru.

Uz bogat kulturni program, dosta muzike ali i različitih konferencija, norveški gradovi Trondhajm, Saprsborg, kao i mesta na norveškoj zapadnoj obali, danas slave život Olafa II Haraldsona, poznatijeg kao norveški večni kralj i svetac pokrovitelj Olaf, saopštila je ambasada Norveške.

O njegovom životu najviše se zna iz saga, kao i prica ranih norveških monaha. Naime, ovaj vikinški kralj je stigao u Norvešku iz Novgoroda kako bi proširio hrišćanstvo u toj zemlji.

Umro je 1030. godine u bici kod Stiklestada. Godinu dana nakon njegove smrti je otvoren njegov kovčeg i otkriveno da njegovi nokti i kosa nikada nisu prestali da rastu.

Olaf je kanonizovan u Trondhajmu i dobio ime sveti Olaf. Sloveni su mu podigli crkvu u Novgorodu.

Vikinzi, a posebno sveti Olaf, zaslužni su za širenje hrišćanstva u nordijskim zemljama a kako se sve to dešavalo pre raskola na pravoslavce i katolike 1054. godine, sveti Olaf zauzima važno mesto i u Pravoslavnoj crkvi.

On je poslednji zapadnjački svetac kog je prihvatila za sveca i Pravoslavna crkva.

Svakog 29. jula Dan svetog Olafa se slavi i u švedskoj, na Farskim osrtvima, kao i u delovima Velike Britanije.

Srpska pravoslavna crkva obeležava ovaj dan i slavi svetog Olafa 13 dana kasnije.