VIŠE od 2.000 fotografija poznatih ličnosti kod nas i u svetu prikupio je iz različitih izvora penzioner Dragoslav Mirković (73) iz Kruševca. Odštampao je oko 400 slika i uvrstio u tomove foto-enciklopedije, koje će ostaviti naslednicima kako bi u svakom trenutku mogli da pronađu fotografiju i osnovne podatke o slavnim osobama.

Mirković, po zanimanju mašinski inženjer i jedan od prvih kruševačkih informatičara, razvrstao je VIP osobe po kategorijama kako bi pretraga dala što bolje rezultate. Za sada ima fotografije naših i stranih glumaca, režisera, političara, sportista (tenisera, plivača, košarkaša, boksera i atletičara), naučnika, srpskih i stranih pisaca, muzičara i novinara.

- Ne samo što tako po grupama nemate specifirane ličnosti, već i nije, zaista, isto kada gledate nešto na internetu, ili listate novine i knjigu - kaže nam Mirković, dok pokazuje uredno naslagane foto-albume. - Fotografije sam počeo da sakupljam pre mnogo godina, a imam ih i u tabletu i u galeriji mobilnog telefona.

Istovremeno je programer počeo da piše i rimovane priče o svojim albumima, osvrćući se na fudbal, tenis i druge teme koje se neposredno tiču i njegovog odrastanja i života. A od Miloševca kod Velike Plane odakle je poreklom, pa sve do Kruševca, gde danas živi, Mirković je prešao dug put. Posle završene Mašinsko-tehničke škole u Smederevu, diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu, a potom radio kao profesor informatike i najduže u međuvremenu propalom gigantu IMK "14. oktobar".

Već jednu deceniju slika, član je umetničkih udruženja "Dimitrije Simić" i "Rasinisijus" i vozi bicikl da ostane u dobroj kondiciji. Kolekcionarstvo je, međutim, jedini hobi kojem je posvećen u kontinuitetu, još od mladosti 60-ih godina. Tada je, počeo da sakuplja autograme holivudskih zvezda, a uspeo je da sakupi slike sa originalnim potpisima i pozdravima glumaca iz zlatne ere Holivuda (Robert Mičam, Džon Vejn, Kirk Daglas, Džoni Vajsmiler, Grejs Keli, Merlin Monro, Džoan Kraford, Ava Gardner...).

Mala enciklopedija poznatih

- Kako sam strastveni kolekcionar, uramio sam i tekst objavljen u "Večernjim novostima", upravo o toj mojoj "prepisci" sa američkim zvezdama, objavljen u septembru 2014. godine, kao i sve kasnije priloge i tekstove na tu temu - priča nam neobični inženjer, koji u svojim zbirkama ima i par hiljada fotografija znamenitih spomenika, te životinja, crkava, kompozicija i više od 6.000 filmova razvrstanih po žanrovima. - Planiram da nastavim sa radom na enciklopedijama ličnosti koje su svakojako uticale i na živote, nas "smrtnika".

RAČUNAR KAO HOTEL

PAMTI Dragoslav Mirković i neobične brojke iz vremena kada je radio kao programer. Tako nam priča da je svojevremeno bio zadužen za rad skupog kompjutera u tadašanjem Računarskom centru. Kompjuter je, svedoči Mirković, bio veliki kao šest mašina za pranje veša i tri velika ormana, a koštao je kao hotel "Rubin"!

ČUVA NOVČANICE

DRAGOSLAV Mirković radio je i za vreme inflacije 90-ih, pa je sačuvao i čuvene novčanice, "krcate" od nula. U albumu ima i primerke papirnatih apoena od 5.000 dinara, 10.000, 500.000, pet miliona, 100 miliona, ali i 500 miliona dinara, pa i pet milijardi i 500 milijardi dinara!