TREBALO je da prođe punih sedam decenija od bestijalnog rušenja fruškogorskog manastira Bešenovo u Drugom svetskom ratu da bi počela obnova te srpske svetinje, a više od 80 godina prohujalo je otkako je u njemu u subotu zamonašen otac Lavrentije, poslednji prethodnik mladog oca Mitrofana.

U manastir, koji su prema nekim podacima još u 13. veku podigli Nemanjići, a do temelja uništili nemački fašisti 1943. godine, vratio se i duhovni život svečanim činom zamonašenja Marka Matovića (21), koji je obavio episkop sremski Vasilije.

U prepunoj, tek sagrađenoj manastirskoj crkvi Svetih arhangela, posle večernjeg bogosluženja, svečanom činu monašenja Marka, mladića sa Pala u Republici Srpskoj, priveli su otac Dositej i otac Arsenije, iguman manastira Bešenovo.

- Da li svojom voljom pristupaš u red monaha i hoćeš li nositi svaku teskobu monaškog života? - bilo je jedno od pitanja koja je mladom iskušeniku uputio vladika Vasilije.

- Da, sveti vladiko - odlučno je odgovarao budući monah Mitrofan, praćen molitvom arhimandrita, sveštenika, monaha i monahinja, učenika bogoslovije...

Tako je, kako je podsetio i sam episkop sremski Vasilije, prvi put posle osam decenija, na tom svetom mestu, obavljen sveti čin kojim je manastir dobio začetak bratstva. Do sada je nad ovom svetinjom bdeo jedino arhimandrit Arsenije.

Posle bogosluženja i obavljenog monašenja, sveštena lica i vernici su, ponaosob, čestitali mladom monahu.

- Za mene je ovo bio veliki čin i veoma mi je drago što sam prisustvovala monašenju Markovom, tog divnog, čestitog mladića, koga sam upoznala tokom obnove i izgradnje ovog manastira - kaže za "Novosti" sestra Sandra iz Čuruga.

Doskorašnji školski drugovi oca Mitrofana, gotovo uglas ističu njegovu ljubav prema monaštvu, koju je pokazivao i tokom školovanja u Sremskim Karlovcima.

- Neizmerno sam radostan što je moj školski drug postao monah. Svi će vam reći da je on potpuno spreman za takav put, jer je još za vreme školovanja bio takoreći iskušenik - kaže nam Vladimir Jović, maturant karlovačke bogoslovije i naglašava da nam je u Srbiji monaštvo veoma potrebno. Slično govori i Vasilije Radović, iskušenik u manastiru Radovašnica kod Šapca, koji je išao u isti razred sa Markom. Mladi monah navodi za "Novosti" da su ga ljubav i zavet Bogu privukli monaštvu.

ŠKOLOVANjE MARKO Matović je osnovnu školu završio u Beču, gde mu je otac bio u diplomatskoj službi, kao predstavnik BiH. U Austriji je, kako kaže, naučio nemački jezik, a onda je odlučio da se upiše na bogosloviju u Sremskim Karlovcima, jednu od osam takvih srednjih škola u okviru SPC.

- Razmišljao sam da budem sveštenik ali kada sam prvi put upoznao monahe u manastiru Krušedol, molio sam se Gospodu i nadao se da će me uputiti na ovaj put - veli mladi monah Mitrofan.

- Evo, ta želja mi je i uslišena i nadam se da ću živeti monaški život, slušajući reči Gospodnje.

Otac Mitrofan kaže da njegovi roditelji ne podržavaju njegovu odluku da se zamonaši ali, kako dodaje, nada se da će ih Gospod vremenom uputiti da se pomire s tim, kao i da će vremenom umiriti sve te "probleme".

* Završni čin monašenja Marka Matovića koji je dobio novo ime Mitrofan


AKCIJA "NOVOSTI"

KOLIKA je vezanost meštana Bešenova i drugih mesta za ovaj manastir, svedoči podatak da su i pre njegove obnove, na manastirskim iskopinama od 2012. godine do danas obavljena 24 krštenja. Sklopljeno je sedam brakova. U leto 2013 , uz medijsku podršku Kompanije "Novosti," postavljeni su temelji hrama koji je zatim ozidan i osveštan. U planu je ikonopisanje unutrašnjih zidova i izgradnja velikih konaka.

Dinarski račun manastira 340-11007646-60 otvoren je u Erste banci. Devizni račun i bankarska instrukcija za uplate iz inostranstva: IBAN:RS35340000001101007936 SIFT:GIBARS22