KNEGINjA Milica, mudra vladarka i svetiteljka, posle šest vekova vratila se kući. Spomenik čestitoj zaštitnici srednjovekovne Srbije otkriven je u centru Trstenika, nedaleko od manastira Ljubostinja, odakle je udovica kneza Lazara posle pogibije srpskog vladara na Kosmetu 1389. godine upravljala vazalnom zemljom, kasnije odgajala Stefana Lazarevića, gde se zamonašila i postala Evgenija, a po dobijanju zaveta Efrosinija, i gde je i sahranjena 1405. godine.

Veličanstven spomenik sa postamentom visine četiri metra delo je poznatog umetnika profesora Dragoljuba Dimitrijevića, poreklom iz trsteničkog kraja, a donator obeležja koje je postalo zaštitnik moravskog kraja i naroda je prof. dr Radmila Milentijević. Patrijarh srpski Irinej prvi put je u Trsteniku otkako je došao na čelo Srpske pravoslavne crkve. Otkrivanju spomenika prethodila je sveta arhijerejska litururgija u Crkvi Svete Trojice.

- Ovo je dan kada se sveta kneginja Milica vraća svome gradu, svetoj obitelji, i uliva nam nadu da smo ostali velikocarski narod, narod puta Svetog Save, svetih kosovskih mučenika - poručuje patrijarh Irinej, koji je osveštao novootkriveni spomenik. Patrijarh podseća da je mudra Milica, iz svetorodne loze Nemanjića, majka sedmoro dece, priznala tursku vladavinu, milu ćerku Oliveru dala Bajazitu i prinela druge žrtve kako bi se narednih 70 godina u napaćenoj zemlji osetio mir.

Za donatora prof. dr Radmilu Milentijević izgradnja spomenika imala je samo čiste motive, jer je očuvanje velikih srpskih ličnosti temelj budućnosti.

- Moji su koreni u Srbiji, tu su moji dedovi i preci - kaže prof. dr Radmila Milentijević, koja je za izgradnju monumenta poklonila 21.000 dolara. - Otišla sam iz Srbije u 21. godini. Sada sam napunila 84 godine - i ostala sam Srpkinja. Mojoj zemlji potrebno je puno, i došla sam da pomognem. Uštedela sam, zaradila, ulagala, i imam prihoda. Nije mi cilj u životu da vozim “kadilak” u Americi i “mercedes” po Srbiji. Pokušavam da pomognem gde treba i gde mogu.

Dragoljub Dimitrijević, znameniti vajar, profesor Fakulteta primenjenih umetnosti, sedam meseci je sa sinom Miodragom radio na dragocenom obeležju inspirisanom Miličinom freskom u manastiru Ljubostinja. Koautor spomenika izlivenog u bronzi stvarao je na raskršću Srbije, u srcu zemlje odakle je i sam potekao.

Patrijarh Irinej, predstavnici opštine, donatorka i autor spomenika

- Nadam se da su otac i sin spojili složeni mozaik u jednu finu celinu i, čini mi se, možda na pravi način doprineli srpskoj kulturi - napominje Dragoljub Dimitrijević.

Trsteničani su u velikom broju došli da pozdrave otkrivanje spomenika kneginji koja je, prema rečima predsednika Opštine Miroslava Aleksića, upravo sa ove teritorije vodila mudru politiku, mirila sinove i vlastelu, sabirala i očuvala Srbiju.

- Nama je ostavila Ljubostinju, u kojoj je, zajedno sa Jefimijom, sahranjena. Naša je obaveza da čuvamo sećanje na nju - ističe Aleksić. - Podizanjem spomenika, mi to i činimo. Kneginja Milica sada gleda ka ulici koja nosi njeno ime i gleda ka knezu Lazaru i Kruševcu. Ovim činom postala je naša zaštitnica.

Ideja o spomeniku kneginji Milici u Trsteniku, u opštini od 40.000 duša, koji se prvi put spominje kao metoh kneza Lazara 1381. godine, živi već nekoliko godina. Poplave u maju 2014. godine odložile su nameru da se želja Trsteničana i ostvari. Na kraju, oko ideje okupile su se istaknute ličnosti i darodavac. Za grad kneginje Milice, nedelja je u svakom smislu bila svečarski dan, sa dolaskom visokih zvanica iz sveta umetnosti, kulture, politike, društvenog i javnog života.

Svečanost je završena posebnom akademijom “Od roda svetla i slavna”, gde su nastupali Borislav Bora Dugić, duo Bojana Peković i Aleksandar Jokanović, vokalni solista Voja Spasić i vokalno-instrumentalni sastav “Arhangeli”. U kasno popodne, već su oko spomenika kneginji Milici bili okupljeni prolaznici koji su, radoznali, fotografisali novi simbol Trstenika.

Mnogo Trsteničana prisustvovalo otkrivanju spomenika

POVELA NAROD

-Ovaj predivni spomenik posvećen je najmudrijoj ženi u našoj naciji i istoriji, vladarki koja je posle sloma kosovskog preuzela žezal države, povela narod ka Božjem putu. Sakupila je u Ljubostinji mnogobrojne udovice kosovske, okupane suzama za svojim muževima i braćom. Ta mudra žena je shvatila vreme u kojom je Gospod izabrao da povede svoj narod u najtragičnijem vremenu srpske istorije.

GRADITELjI SRPSKIH SPOMENIKA

I profesor Dragoljub Dimitrijević i prof. dr Radmila Milentijević istaknuti su neimari monumentalnih obeležja u Srbiji. Priznati vajar, koji se u gradu na Zapadnoj Moravi smatra i zavičajnim autorom, izradio je u dugoj karijeri nekoliko značajnih spomenika

Dr Radmila Milentijević, emeritus Siti koledža u Njujorku, donirala je i podizanje spomenika Filipu Višnjiću i dala više od milion i po dolara u poslednjih 20 godina samo u humanitarne svrhe.

Trsteničani su joj se odužili i uručivanjem “Ljubostinjske rozete” 2015. godine.