PRINCEZA Jelisaveta Karađorđević, kćerka kneza Pavla i kneginje Olge, prvi put će se se Beogradu predstaviti i kao umetnik. Ona će izložiti 35 svojih crteža kombinovanom tehnikom na papiru, na humanitarnoj aukciji, sutra u Kući kralja Petra, na Senjaku. Sav prihod od prodaje namenjen je Domu za nezbrinutu decu "Drinka Pavlović", a organizator je Udruženje "Umetnost bez granica" Dušanke Subotić Homen.

- Crtala sam od najranijeg detinjstva. Na to me je naročito podsticao otac. A onda sam pre desetak godina odjednom prestala. Prošle godine sam opet počela, i to intenzivnije. Mislim da sam od oca, osim ljubavi prema umetnosti, nasledila i oko za lepo - kaže princeza Jelisaveta za "Novosti".

Seća se da je sa ocem, kao dete, obilazila muzeje. Nikada se ne bi zadržavali dugo, da se "oko ne umori", ali bi je odvodio pred najbolja dela. Bio je to svojevrsni trening čula vida - da prepozna lepo i uoči detalj. Od kneza Pavla nasledila je dosta slika koje je kasnije morala da proda u Americi, da bi mogla da preživi.

Princeza Jelisaveta završila je istoriju umetnosti u Parizu. Pre toga školovala se u Africi, Velikoj Britaniji i Švajcarskoj. Bila je zvanično državljanka SAD, a sada Ujedinjenog Kraljevstva i Srbije. Godinama se bavila humanitarnim radom kroz programe UN. Posredovala je u nabavci medicinske opreme, hrane i ćebadi za izbegličke kampove, pronalazila dom za decu - žrtve rata, pomagala u obrazovanju mladim talentima...

SUDBINA EL GREKA Najvrednije delo iz nekadašnjeg Muzeja kneza Pavla bila je čuvena El Grekova slika "Laokon", na kojoj su nam zavideli mnogi svetski muzeji. Prognani knez, u besparici posle rata, prodao je sliku za samo 40.000 dolara da bi porodica preživela. El Greko se danas čuva u Vašingtonskoj nacionalnoj galeriji i procenjen je na 100 miliona dolara.

Prvi put je slike izložila letos, u Galeriji Dušanke Subotić Homen, u Kotoru.

- Crtala sam iz zabave, za sebe, bez nekih umetničkih pretenzija. A onda sam odlučila da neke crteže uramim. Kad ih je videla, gospođa Subotić Homen me je ubedila da organizujemo izložbu. Prvi put sam crteže pokazala publici u Kotoru, a zatim na Kupu kneza Pavla, na Zobnatici, u septembru - kaže princeza.

Njena nova tehnika potekla je od jedne zanimljive linije na zidu čuvene modne kreatorke Ane Šekularac. Princeza ju je pretvorila u sopstvenu šaru i nadogradila. Inspirišu je različiti detalji na ulici, od polomljenog stakla, do brega blizu Lepenskog vira, koje slika i onda doradi. U detaljima vidi "sakrivenu" konjsku glavu, nečiji lik ili profil monstruma. Neposredno pre nego se javila na naš poziv, prodala je svoj prvi crtež, i to u London.

Njen otac, knez Pavle, i sam istoričar umetnosti, važio je za jednog od najvećih kolekcionara na ovom podneblju. Slike, porcelan i druge umetnine kupovao je na svetskim aukcijama bilo sam, bilo preko Milana Kašanina, književnika, istoričara umetnosti i likovnog kritičara. Ponekad su za njega kupovali i trgovci umetnina od poverenja.

Računa se da je knez Pavle u Beograd doneo iz sveta više od 500 dela najveće vrednosti. Neka od njih se danas nalaze u Narodnom muzeju, a neka u Belom dvoru.

KOLEKCIONAR SLIKA

Među slikama koje je doneo u Srbiju najpoznatije su: Pjero di Kozimo "Šumski požar", Nikola Pusen "Pogled na tri monaha/Samoća", Ilja Rjepin "Kompozitor Glinka", Klod Mone "Ruanska katedrala", Vinsent van Gog "Seljanka", Pol Gogen "Tahićanka", Tuluz-Lotrek "Ženski portret", Edgar Dega "Posle kupanja", Renoar "Kupačica", Mark Šagal "Seljak i krava", Pit Mondijan, "Kompozicija II"...