SVEČANA sala Opštine Voždovac bila je u ponedeljak neobično "ukrašena" - slikama, crtežima, knjigama, lutkama i krcata đacima koji su se tiskali da vide svaki predmet. A ponešto i da kupe. Reč je o humanitarnoj izložbi čuvene dramske umetnice Branke Veselinović (97), koja je otvorena u Opštini Voždovac, a trajaće naredna tri dana. Da bi, kako kaže, dok još ima vremena pomogla deci, Branka je sopstvene drage predmete, poklone, uspomene, ali i svoje crteže i knjige koje je sama pisala, rešila da proda, a sav novac donira mališanima.

- Želim da kupim ovu sliku na vrhu - pokazuje devojka na kolaž, zakačen na zidu svečane sale Opštine Voždovac. Prilazi domaćici izložbe i nosi neobičan kolaž na potpisivanje. Na poleđini ostaje crvenom hemijskom: "Od Branke sa ljubavlju".

- Drago mi je što postojite - zahvalila se žena koja je kupila sliku. - Da je još ljudi nalik vama.

Učenici nekoliko razreda Osnovne škole "Janko Veselinović" prvi su u ponedeljak požurili sa svojim nastavnicima da ispoštuju veliku humanitarku i daju svoj doprinos akciji. Na kutiji u koju su ubacivani dobrovolji prilozi piše velikim slovima "Neka u vama dobrota zrači, vaš prilog deci, mnogo im znači".

- Pričala sam mami da ćemo sa odeljenjem ići na prodajnu izložbu Branke Veselinović i ona mi je puno divnih stvari ispričala o njoj - kaže Anđela Vesić. - Trudila se da pomaže deci, da ih zabavi, još dok je moja mama bila devojčica.

* Osnovci daju svoje priloge  / Foto M. Labudović

Autorka izložbe se nada da će za ovu akciju saznati i neki imućniji svet, možda privatnici, vlasnici preduzeća i poželeti da dođu, otkupe najvrednija i najskuplja umetnička dela.

- Dobrota se uči, za vrlinu je potreban trud i svako bi trebalo da pokuša - kaže Branka Veselinović.