POSLE dugogodišnjih nagađanja i glasina, NASA je zvanično objavila da je na Crvenoj planeti otkrivena voda u tečnom stanju, čime su drastično povećane šanse za pronalazak života ili potencijalno naseljavanje Marsa. Tokom letnjih meseci tamo se formiraju vodotoci koji prolaze klisure i kratere, potvrđeno je na konferenciji pod nazivom "Otkrivena misterija Marsa".

Naučnici su otkrili da na Marsu postoje kanjoni i zidovi kratera po kojima tokom letnjih meseci teče slana voda. Oni su uočili dugačak taman trag koji voda ostavlja na planinama na Marsu, a to je potkrepljeno i satelitskim snimkom.

Na njemu je uočljivo kako je gornji deo planine tamniji od donjeg, a naučnici su ustanovili da je to zato što voda tokom letnjih meseci sliva niz planinu, dok su tokom jeseni i zime strane planine suve. Razlika u tamnoj i svetloj boji na dnu planine u stvari označava mesto do kog je voda tekla.

Naučnik Džon Gransfeld kaže da se nada da će ljudi što pre biti poslati na Mars u istraživačku misiju i da je imperativ čovečanstva da se to uradi. - Mars više nije sušna planeta, za šta smo ga dosad smatrali - istakao je Džim Grin, direktor planetarnih istraživanja u sedištu NASA.Neki stručnjaci već godinama iznose teorije prema kojima su tamne crte koje se javljaju na padinama Marsovih brežuljaka i planina tokom toplijih godišnjih doba potvrda da tu ima vode. Voda koju je NASA letelica MRO otkrila na Marsu mogla bi da nastaje otapanjem podzemnih santi leda koje nastaju u procesu u kom soli izvlače vlagu iz Marsove atmosfere ili iz podzemnih "rezervoara" .

NASA je početkom godine objavila da je Mars u davnoj prošlosti verovatno imao veliko more slično Atlantskom okeanu, ali je s vremenom 87 odsto te vode "isparilo" u svemir. Ako se zna da je život na zemlji nastao u vodi, odnosno da je voda savršeno mesto za nastanak života, sve ovo povećava šanse da će naučnici na Crvenoj planeti možda konačno otkriti da život i tamo postoji.
DVE TEORIJE

NAUČNICI nisu sigurni odakle voda dolazi, ali jedna od teorija je da bi mogla da izvire iz podzemnih ledenih i slanih izdana. Druga teorija je da nastaje kondenzacijom u tankoj Marsovoj atmosferi.