Nigde se u Srbiji ne slavi Branislav Nušić kao u varoši podno Golije, u koju je po kazni "slao" svoje junake. Pretnja "Bićeš viđen za Ivanjicu!" njen je najpoznatiji marketinški slogan, a festival "Nušićijada", najpopularniji brend.

Ove godine ovenčan je i evropskim prestižnim priznanjem. Da budu viđene u Ivanjici utrkuju se poznate ličnosti, ali i gosti iz svih krajeva Srbije. Šesti obnovljeni festival kulture, zabave i čaršijskog duha "Nušićijada" otvoren je u petak pod motom "Smeh kao lek", a prema proceni organizatora na "terapiji" se očekuje preko 50.000 posetilaca. Njegov početak tradicionalno je ozvaničen primopredajom ključeva grada između predsednika opštine, Milomira Zorića i slavnog komediografa, koga svih ovih godina ponosno, glavom i brkovima, igra glumac Milan Milosavljević. Bez izbora, a i zašto bi kada je "nepobitno utvrđeno" da ima 99 odsto podršku građana, ukinuo je demokratiju i zaveo smehokratiju. Zabranio loše raspoloženje, probleme, boljke, svađe. A na radost kafedžija, i fajront! Obećao je, penzije i plate neće povećavati, ali ni smanjivati. Imao je i poruku za kraj: - Ko se ne bude pridržavao strogih pravila, biće viđen iz Ivanjice!

GOSTI IZ ROSTOVA Gost Nušićijade prvi put bila je i delegacija iz Rostova sa kojima se Ivanjica pobratimila u junu. Bila je to prilika za zabavu, ali i razgovore o privrednoj, turističkoj i kulturnoj saradnji.

Ovdašnji "podanici" pozdravili su oduševljeno trodnevnu vladavinu novog-starog smehokrate! Poput epidemije, smeh i dobro raspoloženje razlili su se prepunim ulicama Ivanjice. Pronosili su ih najmlađi, kostimirani nušićevci, ali i njihovi roditelji, bake, deke...

Zoran Mitrović poveo svoje unuke Vanju i Janu. Prave male dame u dugim haljinama i sa lepezama oduševljene su ovom obnovljenom "Nušićijadom", a pogotovo onim što je za njih priređeno na maloj sceni. Deda, ipak, tvrdi da je ona stara, od pre tri decenije bila bolja. - Sve što je vredelo u kulturi tadašnje Jugoslavije gostovalo je u Ivanjici. Guča je tada imala 5.000 gostiju, a mi 15.000, a danas su oni mnogo izmakli!

Tridesetogodišnji Ivan Vasović ponosan je na sliku koja ovih dana ide iz Ivanjice. - "Nušićijada" je autentična, jedinstvena. Nije vašarska, sa roštiljom, šatrama, pevaljkama, pivom... Dokazali smo i da palanke poput naše mogu da naprave kvalitetnu manifestaciju!

Ove godine u organizaciju "Nušićijade" uključilo se stotinak mladih volontera. Među njima Dušan Karaklajić (11) i Jovana Aksić (12). Srećni su, kažu, što i oni nešto mogu da pripomognu. Sestre Smilja (13) i Sara Pacić (10) kažu da vole da obuku haljine kakve su nosile njihove prabake, i da osete duh davnih vremena!

U Ivanjici počeli svečarski dani

Tokom Nušićeve smehokratije Ivanjica postaje ogromna pozornica. Sa scene "Okruglo, pa na ćoše" emitovano je specijalno izdanje popularne emisije "24 časa" sa Zoranom Kesićem, timom časopisa Njuz.net, Sergejom Trifunovićem, Petrom Božovićem. Bogat je i pozorišni repertoar (pozorišta "Boška Buha", Šabačko pozorišta, Art produkcija i Beogradsko dramsko, Amatersko pozorišta mladih Ivanjice...). Za Ivanjicu "viđeni" su: Milan Gutović, Nebojša Dugalić, Milan Prljeta, Ivan Jeftović, Miloš Vlalukin, Viktor Savić.

Bogatstvom ne zaostaje ni muzička scena: Vlado Georgiev, "Big bend" RTS-a, "Mostar sevdah rijunion", "Luz Azul", kvartet "Kameleon"...

Lekovite su i izložbe - dečje karikature "Mali Pjer" i one Predraga Koraksića Koraksa. Pored nje, u gradskom parku, zatičemo potomka slavnog komediografa, Nebojšu Nušića. - Ovo je poseban festival. Po posvećenosti Ivanjičana, ali i po tome što su ga pokrenuli i iznose mladi. Neverovatno je koliko vole Ivanjicu, i koliko su ponosni na nju!

Prvi dan smehokratije, obilat događanjima, krunisao je koncert Vlade Georgieva. Orgnizatori kažu, nije bilo posećenijeg. Reka mladih slila se iz susednih gradova. Popularni kantautor i šoumen "zapalio" Ivanjicu, ali i ona njega. Toliko, da je odlučio da napravi selfi sa publikom i okači ga na Instagram.

U prepunim kafićima, kafanama, restoranima, uz živu svirku i tamburaše, veselilo se do rane zore. Ivanjičani nisu morali da slušaju prognozu. Znali su da će nebo biti vedro dok traje "Nušićijada". Kada je Nušiću predavao ključeve grada, prvi čovek Ivanjice činio je to sa osmehom: - Znam ja tebe, ti posle tri dana pobegneš i vratiš ključeve!