SLOBODANKI Stefanović, skojevki koju su decembra 1944. u Požarevcu streljali "drugovi" vraćena je građanska čast. Odlukom Višeg suda u Beogradu usvojen je zahtev za njenu rehabilitaciju, koji je prošle godine podnela njena sestričina Irena Matijević. Ovom presudom okončana je golgota porodica Stefanović i Matijević, koji su 71 godinu tragali za dokazima da je devojka streljana nevina i da nije bila neprijatelj srpskog naroda.

Slobodanka Stefanović bila je "partijski par" i devojka Slobodana Penezića Krcuna od 1939. na Fakultetu agronomije u Beogradu. Pre nego što su došli Nemci, otac ju je vratio za Požarevac gde je kao ilegalac nastavila partijski rad sa Verom Miletić, majkom Mire Marković, Davorjankom Paunović Zdenkom, nekada devojkom Jove Kapičića, a potom Titovom sekretaricom i ljubavnicom i Momom Markovićem, ocem žene Slobodana Miloševića.

NAJZAD RAVNOPRAVNA
Irena Matijević (na slici) danas nam je pričala kako joj je pao teret sa duše. Cela familija patila je godinama, ali Srbijom sada ide ispunjena osećajem da je napokon ravnopravna sa drugima, da nije iz familije izdajnika.

Devojku je uhapsila Specijalna policija 31. maja 1942. godine, ispitivana je i potom poslata u Zavod za prevaspitavanje omaladine u Smederevskoj Palanci. Pošto je iz Zavoda izašla nešto ranije, Slobodan Penezić Krcun je došao u Požarevac i naredio njeno streljanje zbog sumnje da je bila kolaborator. Prethodno je razgovarao sa bivšom ljubavi. Po sudbini Slobodanke Stefanović, Puriša Đorđević je snimio film "Jutro", gde je skojevku igrala Milena Dravić.

"Novosti" su u nedelju i ponedeljak objavile dva teksta o potresnoj sudbini skojevke, a njena sestričina Irena Matijević danas nam je javila da je rešenja suda u rehabilitaciji njene tetke stiglo sasvim nenajavljeno. Jer, ona je ranije obaveštena da će se sudski pretres o rehabilitaciji Stefanovićeve održati u septembru, budući da je odlagano u junu i julu, a kako stoji u rešenju, sud je doneo odluku 1.jula. Pismo iz suda je putovalo više od 45 dana i pojavilo se posle tekstova u našim novinama...

- Odluku suda i priče iz "Novosti" pročitala sam nad grobovima dede, oca i majke u Beogradu - pričala je danas Irena Matijević. - Deda Vasilije je bio taj koji do svoje smrti nije prestao da traži istinu o Slobodanki i njemu je najteže pao taj gubitak građanske časti. Ujak Borislav je kao kraljev pilot poginuo u američkom bombarderu u napadu na fabriku "Meseršmit" u Augzburgu 1943. godine. Tetka i ujak jesu bili na različitim stranama građanskog rata, ali su bili Srbi i patriote.

KRCUNOVA SESTRA PRAVILA SPISAK

DOK je tragala za dokazima o boravku tetke u Zavodu za prevaspitavanje omladine u Smederevskoj Palanci, Irena Matijević je naletela na posleratnu izjavu Milene Penezić, Krcunove sestre, koja je takođe bila u ovoj ustanovi. U njoj stoji da je Milena pravila spiskove onih koji su se u Zavodu "pravilno" ponašali i onih koji su "cinkarili" upravniku. Na spisku tih izdajica bila je Slobodanka i to je verovatno presudilo kod njenog brata da ubije svoju devojku. Kako kaže Irena, Slobodanka i Milena su bile u zavadi te je možda to bio razlog zašto je lažno optužila Slobodanku.