VELIKI dan za lekare Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" u Beogradu! Prvi put u istoriji ove zdravstvene ustanove, u noći između subote i nedelje uspešno je obavljena operacija trudnice, kojoj je u 32. nedelji trudnoće ustanovljena disekcija asidentne aorte, dijagnoza sa najvišim stepenom smrtnosti. Istovremeno sa intervencijom na srcu obavljen je i carski rez - spasene su u majka i beba.

Sabaheta Salkanović (29) iz Prijepolja najsrećnija je majka na svetu. Nakon što joj je u osmom mesecu trudnoće dijagnostikovano raslojavanje zida aorte, dijagnoza koja se kod većine pacijenata najčešće utvrđuje nakon smrti, rodila je malu devojčicu i istovremeno dobila novu srčanu aortu. Zasluge za srećan kraj i novi početak dva života pripale su najpre doktoru Mustafi Đurđeviću, internisti iz Prijepolja.

- Primili smo hitan poziv od lekara iz Prijepolja da je reč o pacijentkinji sa disekcijom aorte u sklopu Marfanovog sindroma, koji joj nije pre bio dijagnostikovan. To su najhitniji slučajevi, koji se bez hitne operacije tragično završavaju. Naša pacijentkinja, uz sve to, bila je u osmom mesecu trudnoće - priča prof. doktor Predrag Milojević, hirurg koji je predvodio zahvat.

S obzirom na urgentnost stanja trudnice, tim IKVB "Dedinje" organizovao je da se pacijentkinja najpre porodi, a zatim da se nastavi kardiohirurška operacija.

- U takvim situacijama, u prvom planu nam je život porodilje i često se zarad majke žrtvuje nedonošče - priča prof. doktor Predrag Milojević. - Sve vreme smo se pitali da li je beba uopšte živa. Na takve slučajeve sam nailazio u literaturi, ali nikada tokom svoje lekarske karijere. Znao sam da dva života zavise od nas.

Trudnicu, koja je sve vreme bila u svesnom stanju, zajedno sa kardiohirurzima dočekao je i tim lekara KBC "Dr Dragiša Mišović", koji su činili dr Ilija Golubović, uz asistenciju dr Rajka Nikitovića. Posle šestočasovne operacije, najpre carskog reza, a potom i zamene srčane aorta, pobedio je dvostruki život i umeće naših stručnjaka.

Rođeno je žensko dete, teško nešto više od 1.600 grama i dugačko svega 41 centimetar, koje je odmah transportovano u Institut za neonatologiju.


OBE STABILNO

Lekari koji su se izborili za život bebe potvrdili su da je ovo bio visokorizičan porođaj, kome se pristupilo sa posebnim oprezom. Devojčica je imala nekoliko kriza, ali se uspešno oporavlja. I majka je dobro. Nalazi se na Odeljenju intezivne nege, skinuta je sa aparata za održavanje života i njeno stanje je stabilno.