Dok su ljubitelji vesterna, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, "gutali" stotine epizoda pisanih romana o Doku Holideju i avanturama na Divljem zapadu, ili o neustrašivim nindža ratnicima, ni slutili nisu da se iza zvučnih imena autora Frenka Laramija ili Dereka Finigena zapravo "krio" Branislav Brana Nikolić - iz Valjeva! Uz to, Nikolić je osmislio junake crtanih stripova - Bendžo Kosta, Leka Eureka, Tarziko, Mate Karate, Gile Gusar... - koji su obeležili detinjstvo mnogih generacija.

Prvi strip "Fudbalko" objavio je u dečjem listu "Polet" iz Valjeva, a prekretnica je nastala kada je počeo da sarađuje sa "Dečjim novinama" iz Gornjeg Milanovca, čiji je urednik Srećko Jovanović imao dar da otkrije nove talente. Krenuo je, tada, dugi niz stripova punih avantura i humora, a Nikolić, popularni Braneli, decenijama je bio među najpoznatijim autorima van Beograda.

- Moj strip "Mija Siledžija" bio je dugo hit među klincima - priseća se Brana. - Glavni junak je Mija, simpatičan, okretan, vispren momčić, koji je nadimak siledžija dobio samo zbog rime. Upadao je u razne pustolovine, a dok su svakom novom epizodom deca uživala, ja sam se zapravo zabavljao crtajući.

Bio je Nikolić glavni urednik "Eks almanaha", u izdanju "Dečjih novina", strip magazina "Pingvin", koji je objavljivao valjevski list "Napred". Takođe, bio je prvi urednik veoma popularnog časopisa "Eureka".

- U svet stripa ušao sam od malih nogu, jer sam sa nepune tri godine znao da čitam, pišem i crtam - kaže Brana. - U sestrinom spomenaru nacrtao sam golmana sa loptom, to je bilo moje prvo autorsko delo. Braća su me prosto kljukala stripovima, kao što su "Mika Miš", "Mikijevo carstvo", te sjajne epizode Diznijevih junaka. Oduševljavali su me stripovi Branka Vidića, poznatijeg kao Brandon Vid, Navojeva, Lobačeva, Šenšina, Jankovića, Lehnera. Bila je poznata Beogradska škola stripa, uz koju sam stasavao kao autor.

Nijedan strip nije nacrtao po zamisli nekog drugog autora.

- Tako je i sa pisanim romanima o Doku Holideju, koji su imali odličan tiraž - kaže Nikolić. - Pod pseudonimima Frenk Larami i Brad Henkok napisao sam pedesetak epizoda vesterna, onako naizust, u cugu. Tu su bili i nindža-romani pod pseudonimom Derek Finegan.

Danas, penzionerske dane provodi neumorno crtajući karikature, koje su mu, veli, druga ljubav. Objavljuje ih valjevski nedeljnik "Napred", u kom je bio tehnički urednik.

- Stariji stripovi imaju neodoljiv sentiment, po sadržaju i crtežu - kaže Nikolić.

Mija je dugo bio hit među klincima

- To su večne borbe dobra i zla, gde pravda, nažalost, samo u stripu, uvek pobeđuje. Novije generacije autora imaju moderniji stil, scene su grublje, sa više horora, krvi. Danas mladi stripove čitaju na laptopu, retko zastanu pored trafike ili knjižare, da kupe "Zagora", "Velikog Bleka" ili vrhunskog "Alana Forda". Ne pamtim kada sam, recimo, u prevozu video mlade da čitaju stripove, da u tome uživaju, kao nebrojene pređašnje generacije. Ostali su, izgleda, samo istinski zaljubljenici i kolekcionari, kojima je strip kao muzika za uši.

VEČNI PRINC VALIJANT I FLAŠ GORDON

- Najbolji, večni i po kvalitetu nedostižni autori za mene su Hal Foster, autor "Princa Valijanta", i Aleks Rejmond, koji je crtao "Flaša Gordona" - kaže Nikolić. - Od naših, izdvajam Bana Kerca, čiji je "Tarzan" nadmašio i slavnog Hogarta. Tu su, naravno, "Francuzi" Aleksa Gajić, Janjetov i drugi koji su pera umočili u tuš u Parizu, Briselu i drugim evropskim metropolama.