MALIŠANIMA širom Srbije ovih dana stižu pisma od Deda Mraza, lično! Omiljeni dedica hvali ih za sva dobra dela i obećava poklone. I to baš one koje su poželeli, imenom i "firmom".

Pre nekoliko dana ovakvo pismo stiglo je sedmogodišnjoj Milici iz Beograda. Na novobeogradsku adresu, naslovljeno baš na nju. Vrisak oduševljenja, suze od uzbuđenja, skakanje od sreće i čitanje deset puta zaredom, nevešto, prvački, majku Jovanu obradovalo je još više. I nije joj bilo žao što je poručila pismo za svoju ćerku.

- Kako je znao gde živimo? - bila je zbunjena Milica. - Znao je da hoću baš Lalaupsi sirenu. Idem svima da pokažem pismo!

Ova mala bajka, još jedan "zvončić" u bezbroj novogodišnjih čarolija namenjenih deci, postoji od prošle godine. "Pismo Deda Mraza" može da se pronađe, poruči, prilagodi mališanu, isključivo preko interneta. Postoje sajt i fejsbuk-stranica koje je lane, a i ove zime pronašlo nekoliko hiljada ljudi.

- Zamislite trenutak kada poštar vašem detetu donese pismo adresirano na njegovo ime, a pošiljalac je, verovali ili ne, Deda Mraz lično! Mislio sam da je to dobra ideja i da će učiniti još interesantnijim novogodišnje praznike - kaže Miroslav Bronzić, koji je osmislio "Pismo Deda Mraza". - Uverio sam se da je pun pogodak kada su počele da nam stižu odgovori roditelja koji opisuju oduševljenje i reakcije svojih mališana.

Među odgovorima koje je Deda Mraz dobio prvih decembarskih dana su i od Petre i njene mame.

BEZOBRAZNI DEDA NISU pisma poručivali samo za decu, imali smo slučajeve da mladići poručuju pisma od Deda Mraza za svoje devojke, ili žene za svoje supruge - kaže Bronzić. - Dešavalo se da u pohvalama pišu stvari koje ne priliče Deda Mrazu, razne bezobrazluke. Tada im šaljemo mejl i molimo ih da to izmene, jer ne moramo da očuvamo ugled najdražeg dečijeg dede.

- Dragi patuljci i vilenjaci, hvala vam što ste usrećili Petru. Bila je u neverici i plakala je od sreće. Ne rastaje se od pisma. Nosila ga je u vrtić da ga pokaže drugarima i vaspitačicama, kod bake i deke... Već smo spremili šargarepe za Rudolfa da ih ostavimo ispod jelke, da mu Deda Mraz ponese kada bude dolazio kod nas.

A petogodišnji Aleksa je toliko oduševljen Deda Mrazom da je rešio da će ga ove Nove godine čekati.

- Dragi Deda Mraze, hvala ti što si nam poslao pismo. Aleksa je uveren da zaista postojiš i kaže da će te čekati celu novogodišnju noć, a ti vidi šta ćeš. Svi u porodici smo jako srećni i zahvalni smo što si nam ulepšao ceo decembar. Čekamo te.

Kako Bronzić kaže, pre nego što pošalju pismo, onaj ko ga poručuje, u naznačenim delovima ubacuje detalje vezane za dete. Nabraje njegove vrline tokom godine, dobra dela, lepo ponašanje... Deda Mraz im piše kako je obavešten o njihovim željama, nabraja ih i kaže da će se patuljci potruditi da sve to obezbede.

- Bilo je slučajeva da učiteljica naruči pismo za svoje odeljenje. Imali smo dogovore sa beogradskim vrtićima, pa neko od nas obučen u poštara nosi koverte sa Severnog pola u njihovu sobu - priča Bronzić. - Tu atmosferu i radost ne mogu da opišem.

Za one koji još imaju sreće da veruju, još ima vremena da dobiju pismo sa potpisom "Tvoj Deda Mraz".


VASPITNA METODA

PISMO od Deda Mraza, čije naručivanje košta 390 dinara, pojedini roditelji iskoriste i da malo prevaspitaju svoju decu.

- Traže da sami napišu pismo gde će uslovljavati svoju decu, da ako se ne poprave, neće dobiti poklone, da će Deda Mraz biti ljut na njih - priča naš sagovornik. - Međutim, i pre nego što smo pokrenuli ovu priču angažovali smo psihologe da nas posavetuju. Mišljenje je da nije dobro uslovljavati mališane na ovaj način i ucenjivati ih Deda Mrazovom naklonošću. A stručnjaci kažu da oko sedme godine deca prestaju da veruju u ovu bajku.