CRVENKAPA, Alisa u zemlji čuda, Aladin, i Mala sirena zaposeli su u nedelju beogradski tržni centar „Delta siti“! Odmah kraj njih Diznijevi likovi, bubamare, pčele, medvedići i još desetine crtanih i junaka iz bajki. A, svi sačinjeni od marcipana, šećera, šlaga, čokolade! Najslađa humanitarna akcija „Naj torte“, u organizaciji Fondacije humanosti Kompanije „Novosti“ odžana je u nedelju 25. - jubilarni put.

Više od 400 najneobičnijih, slatkih remek-dela pravljeno je, „slikano“, kićeno, „zidano“, s ljubavlju za mališane iz 14 beogradskih domova za nezbrinutu i decu ometenu u razvoju.

Slatkiše za ove dečake i devojčice donele su žene iz cele Srbije. Čitateljke iz Jagodine i Smedereva su se i ove godine odazvale u najvećem broju. Došle su organizovanim autobuskim prevozom, koji su im obezbedile njihove opštine.

- Ove godine donele smo čak 56 torti - kaže Dragana Simić, predsednica Udruženja „Slatki osmeh“ iz Jagodine. - Učestvujem od prvog takmičenja, pa sam deo ove priče već četvrt veka. Promenilo se mnogo toga u izradi slatkiša, tehnici, umeću oblikovanja slika i likova. Umesto ratluka i šećera i tek poneke figure, danas se glazurama od fondana prave čuda. Ipak, jedna stvar je ista i traje svih 25 godina - sve nas je ovde dovela želja da pomognemo i deci iz domova ulepšamo makar jedan!

I Ljilja Ćosić iz Zemuna je uz akciju „Naj torte“ od prvog dana. Ona je domaćica starog kova. Uvek pravi tri iste torte - grčku, egipatsku i reform. Kako kaže, mesi ih kao za svoje unuke. Ne zanima je „kinđurenje“ spolja, već da je ukusna i kvalitetna unutra.

DžIN OD 60 KG Rekorder takmičenja bila je torta od 60 kilograma koju je napravila Ruža Ristić. Za njenu izradu bilo je potrebno čak 280 jaja, 12 kilograma oraha i 7 kilograma putera. Naravno i nekoliko dana da se sve to fino napravi.

Ipak, prava umetnička dela, čitave priče ispričane na slatkišima, obarale su u nedelju s nogu svakog ko ih ugleda. Na tortama su se našli i junaci novih animiranih hitova bioskopskih dvorana: „Grozni ja“ i „Ledeno kraljevstvo“. Bilo je, pak, i tradicionalnih motiva, manastira, crkava, sela, šuma... A, po veličini, i malih i velikih i ogromnih.

- Mama, pogledaj! Hoću istu ovakvu za rođendan - uzviknula je petogodišnja Lana Tomić kada je ugledala trospratni slatkiš sa svim delovima iz crtanog filma „Mala sirena“.

Čudovišta iz „Groznog ja“ napravio je Beograđanin Nikola Momić. A kako kaže, samo zbog želje svojih sinova, kojima je to omiljeni crtać. Iz Obrenovca je sa Jadrankom Jovančić stigao i „101 dalmatinac“.

Devetogodišnja Darija i šestogodišnja Anastasija Milenković došle su sa mamom Tatjanom iz Smedereva, koja čeka još jednu bebu.

- Nije mi bilo teško da dođem i povela sam ćerke, jer želim da shvate da je biti human i pomoći drugome najlepše i najbolje osećanje - kaža Tatjana. - Donele smo dve torte, za svaku od njih po jednu i na takmičenje sam prijavila njih dve. A, pravile smo ih sve tri zajedno. Sa ljubavlju za mališane.

Direktorka Fondacije humanosti Kompanije „Novosti“ Divna Čanaćević zahvalila je svim učesnicima, pojedincima i udruženjima, koji su se u velikom broju odazvali ovoj plemenitoj akciji.

ĐORĐE IZNENADIO JEDINI muškarac u istoriji akcije koji je svojom tortom pobedio mnoge iskusne domaćice je srednjoškolac Đorđe Đorđević. Njegov slatkiš prošle godine je ubedljivo pobrao sve simpatije žirija.

- I ove godine smo želeli da pokažemo mališanima u domovima da neko misli na njih - rekla je Divna Čanaćević. - Za mnoge od njih ovo je jedina prilika da isprobaju ovako prelepe poslastice. Zahvaljujem se ženama iz Jagodine i Smedereva koje se uvek odazovu u velikom broju i nadamo se da će se mnogo više Beograđanki pridružiti naredne godine. Ovo je važan događaj koji traje još od vremena stare Jugoslavije. Ima simboličnu vrednost i jedinstvena je akcija ovog tipa u našoj i u zemljama okruženja.

ČETVRT VEKA SLATKOG DARA

HUMANITARNA akcija „Naj torte“ traje punih 25 godina. Iako su se organizatori ove manifestacije vremenom menjali, ona je uprkos svemu opstajala, donoseći osmeh na lice mališana iz domova za nezbrinutu i decu ometenu u razvoju.

Davne 1990. godine magazin „Nada“ organizovao je u hotelu „Interkontinental“ izbor za najlepšu tortu, na koji se prijavilo stotinu domaćica iz svih republika tadašnje Jugoslavije. Cilj je bio prikupiti što više ovih poslastica koje će se nakon izbora pokloniti mališanima iz svratišta i domova za nezbrinutu decu u Beogradu i Pančevu. Uslovi učešća bili su jednostavni: torta treba da bude maštovita, svi njeni delovi moraju biti jestivi, a najvažnije je da se dopadne deci. Ništa od ovoga nije manjkalo, sve učesnice pokazale su izuzetne veštine, a prvu pobedu je odnela Milka Stevanov iz Subotice.

Svake sledeće godine odziv je bio sve veći. Akciju su podržale i mnoge poznate ličnosti koje su sa zadovoljstvom prihvatale poziv da budu deo žirija. Među njima našli su se Svetlana Bojković, Mira Banjac, Merima Njegomir, Zorica Brunclik, Vojislav Voki Kostić... Pored žirija i deca iz domova birala su najlepši slatkiš - i to vrlo često jednoglasno.

Od 1994. godine umesto „Nade“ počinje da izlazi „Nada Nova“, koja je uprkos burnim vremenima uspela da održi u životu ovaj događaj. Tako je bilo sve do 2005. godine kada akciju nastavlja „Ženski svet“, a onda organizaciju izbora za „Naj tortu“ preuzima Fondacija humanosti Kompanije „Novosti“. Događaj se iz „Interkontinentala“ 2009. godine seli u „Delta siti“. (M. VELjKOVIĆ)


HILANDAR, PEPELjUGA I ŠTRUMPFOVI

PRVO mesto osvojila je Beograđanka Valentina Đorđević (na slici prva sleva) sa tortom „Hilandar“, drugo Novosađanka Bojana Marković sa „Pepeljugom“, a treće su odneli „Štrumpfovi“ Beograđanke Mirjane Varać. Uz njih, odbarano je još 22 naj torte, koje su dobile poklon pakete. Tvorci svih 400 poslastica dobili su prigodne poklone koje su spremili generalni sponzor „Dijamnat“ i ostali donatori.

U žiriju koji je birao najlepše torte bili su Stevo Komljenović, šef kuhinje u „Manježu“, Dragan Nikolić, vlasnik magazina „Hotel lajf“, Radovan Vujković iz „Studija 54“, kao i Lidija Obradović, predsednik Upravnog odbora Fondacije humanosti Kompanije „Novosti“. (M. B.)

SPONZORI

AKCIJU „Naj torte“ podržali su kompanija „Dijamant“, kao generalni sponzor, CBT, „Metalac“, „Halo turs“, „Dr Etker“, „Sterling“, „Primed“, „Prizma“, „Dekorisimo“, „Arkada Zemun“, „Dar kozmetika“, druženje keramičara Zemun, „Stevan Stil“, „Romansa voćna vina“, „Travel turs“, „Travellino“.

Među donatorima je i ovoga puta bila slikarka Stanislava Nedeljković Puzigaća, koja je od samog početka uz akciju naše kompanije.

- Već 25 godina poklanjam svoja dela takmičarkama u ovoj predivnoj akciji - kaže Puzigaća. - Velika mi je čast što sam deo ovoga jer i deca u domovima svake godine željno očekuju ovaj dan koji im donese toliko radosti.