PREDSTOJEĆA poseta ruskog patrijarha Kirila izraz je najveće podrške Ruske crkve Srbiji i srpskom narodu.

Ovako se u Srpskoj patrijaršiji ocenjuje dolazak poglavara Moskovske patrijaršije, koji 14. novembra dolazi u posetu Beogradu. Ovo je njegova druga poseta Srbiji za samo dve godine, a osim sa patrijarhom Irinejem i proširenim sastavom Svetog arhijerejskog sinoda, on će imati susrete i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem.

U vrhu SPC ne žele da govore o planu posete poglavara Ruske pravoslavne crkve, a jedino što je do danas potvrđeno jeste da će zajedno sa patrijarhom Irinejem 15. novembra osveštati spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom Romanovu u beogradskom Devojačkom parku.

OBILAZAK HRAMA NA VRAČARU RUSKI patrijarh obići će i radove u Hramu Svetog Save na Vračaru, gde će najverovatnije sa poglavarom Srpske crkve služiti i Svetu arhijerejsku liturgiju. Tokom obilaska vračarske svetinje biće dogovoreni poslednji detalji pred dolazak majstora iz Rusije koji će raditi na enterijeru Hrama. Radovi na unutrašnjoj dekoraciji Hrama koštaće oko 30 miliona evra, a najveći deo novca izdvojiće ruska vlada i crkva. Poslom kojim će rukovoditi akademik Nikolaj Muhin, trebalo bi da budu završeni 2022. godine.

- Ruskog patrijarha primiće kompletan državni vrh Srbije - nezvanično kažu u Srpskoj patrijaršiji. - Njegov zvanični domaćin biće patrijarh Irinej, sa kojim će razgovarati u prisustvu članova Svetog arhijerejskog sinoda SPC. U ruskoj delegaciji biće i mitropolit volokolamski Ilarion (Alfejev), zadužen za spoljne poslove Moskovske patrijaršije.

Prema informacijama „Novosti“, plan Kirilove posete predviđao je i odlazak na Kosovo i Metohiju, što je još uvek pod znakom pitanja. U planu je bilo da poglavar Ruske crkve obiđe Kosovsku Mitrovicu, manastir Dečane i Pećku patrijaršiju, gde je trebalo da služi liturgiju. Srpske manastire na KiM nedavno je zbog toga obišla i delegacija RPC, čiji je zadatak bio da „izvide“ bezbednosnu i svaku drugu situaciju u pokrajini.

- Poseta patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila ima karakter „mirne posete“ i velika je duhovna radost naše crkve - kaže episkop bački Irinej (Bulović). - Reč je o jednoj u nizu uzajamnih poseta pravoslavnih patrijarha, kojima se, kroz zajedničko ili saborno služenje svete liturgije i bratski dijalog, ostvaruje i potvrđuje jedinstvo crkve. Jedan od ciljeva posete je i produbljivanje već postojeće saradnje dveju crkava na svim nivoima.

RAZGOVOR O RANGIRANjU POGLAVARI Ruske i Srpske pravoslavne crkve razgovaraće u Beogradu i o pripremama za Svepravoslavni sabor koji će biti održan 2016. godine u Carigradu. Pripreme za ovaj, sa crkvenog stanovništa, istorijski događaj uveliko traju. Susret u Srbiji, gotovo je sigurno, biće iskorišćen i za usaglašavanje stavova o pitanjima koja će tamo biti razmatrana. Jedna od najvažnijih tema oko koje će razgovarati Kiril i Irinej biće diptih (zvanični redosled) pravoslavnih crkava, s obzirom na to da Moskovska i Vaseljenska patrijaršija pojedine crkve različito rangiraju.

Srpska i Ruska pravoslavna crkva decenijama neguju veoma bliske odnose, koji su poslednjih godina jači neko ikada ranije. Tome je posebno doprinela podrška zvanične Moskve i RPC Srbiji po pitanju Kosova i Metohije. Budućnost pravoslavne crkve u južnoj pokrajini gotovo sigurno biće jedna od glavnih tema razgovora dvojice patrijarha. U središtu njihove pažnje naći će se i radovi na unutrašnjosti Hrama Svetog Save, koji će biti finansirani ruskim novcem.

Predsednik Centara za istraživanje religije, politike i društva u Novom Sadu Nikola Knežević kaže da poseta patrijarha Kirila dolazi neposredno posle posete predsednika Rusije Vladimira Putina. To, prema njemu, jasno govori u prilog uskoj povezanosti između vlasti u Rusiji i Ruske pravoslavne crkve, jednog, kako kaže, gotovo simfonijskog odnosa.

- Poseta predstavlja kontituitet snažnog duhovnog i institucionalnog jedinstva između Ruske i Srpske pravoslavne crkve - kaže Knežević. - Mislim da poseta bez sumnje nosi i političku poruku jer ide u prilog proširenju sfere ruskog uticaja na Srbiju.

Knežević napominje i da će osvećenje spomenika caru Nikolaju nositi poruku političkog romantizma i veza srpskog i ruskog naroda.

- To govori i o značaju i uticaju koji Rusija dobija u zemlji koja stoji podeljena između Istoka i Zapada i koju želi da usmeri na duhovnu vertikalu i političku horizontalu kojom Srbija treba da se kreće u budućnosti - tumači Knežević.