U šumama, u blizini Moskve, nalazi se generatorsko postrojenje iz vremena Sovjetskog saveza. Neobična građevina u ruskom gradu Istra, privlači veliku pažnju građana koji se pitaju čemu to služi.

Ovo tehničko čudo je nazvano “Istraživačko postrojenje Marksovih i Teslinih generatora visokog napona” i ogranak je ruskog Elektrotehničkog Instituta. Izgrađeno je krajem sedamdesetih godina i pozicionirano je u maloj šumi na obodu grada.

Služilo je za testiranje izolatora za zaštitu vozila i električne opreme od gromova. Ovo postrojenje je unikatno i ništa nalik njemu ne postoji na svetu, prvenstveno zbog njegovih neverovatnih kapaciteta.

Ono je zbog svog izgleda predmet zanimanja Rusa, a navodno je na vrhuncu svog radnog veka imala snagu jednaku svim elektranama u Rusiji zajedno.

Istraživački centar u Istri je sproveo mnogo testova, a pošto je ova ustanova veoma skupa za održavanje, generatori se danas uključuju samo u specijalnim prilikama.

Najviši generator visok je 39,3 metara, a može da proizvede veštački grom od 150 metara, što je, veruje se, najviše na svetu. Mnogi postrojenje upoređuju s famoznim HAARP-om u SAD-u, ali ono nije nikad bilo namenjeno da upravlja vremenskim prilikama.