UČITELj, novinar i ekonomista udružili se i osnovali Fond sa stipendiranje vrednih đaka i studenata. Prve sume su podeljene, a nedavno je stipendiju Fondacije „Evro za znanje“ dobio srednjoškolac Radojica Draškić iz Šapca. Svojih 100.000 dinara, kaže, potrošiće mudro!

Fondacija postoji od prošle godine. Sedište joj je u Kosjeriću. Radi po principu da svi članovi dobrovoljno izdvajaju po jedan evro mesečno za stipendiranje učenika. Tako taj jedan, na kraju, za mlade koji prođu na konkursu bude ili mnogo ili dovoljno za mnoge stvari koje su im potrebne.

Radojica ima 17 godina, treći je razred Šabačke gimnazije i odličan je učenik sa prosekom 5,00. Osim odličnog uspeha u školi, prethodne dve godine osvojio je drugo i prvo mesto na republičkom takmičenju iz matematike, treće i drugo mesto na repuličkom takmičenju iz fizike. Ove godine već ima jedno prvo mesto na takmičenju iz matematike. Dobitnik je Svetosavske nagrade Ministarstva prosvete, a pohađao je i seminare fizike u Istraživačkoj stanici „Petnica“.

- Presrećan sam što sam baš ja dobio stipendiju, ne samo zbog novca i ekonomske pomoći, već posebno jer mi pruža i moralnu podršku za dalji rad - rekao nam je Radojica. - Novac od stipendije trošim na ono što mi je trenutno potrebno.

Kako kaže, još nije odlučio koji će fakultet da upiše, jer namerava da nekako objedini sva svoja interesovanja u budućem poslu.

- Ne znam tačno čime ću se baviti, ali šta god to bilo, trudiću se da radim najbolje što mogu - obećava Radojica.

BANKA POMOGLA OD pre nekoliko dana i Hipo banka nas je podržala donacijom od 5.000 evra i to je za sada najveća donacija koju smo dobili - kažu u Fondaciji „Evro za znanje“. - To je garancija da će broj naših stipendista u sledećoj školskoj godini sigurno biti dvocifren.

Prema rečima Milenka Vasovića, jednog od osnivača Fondacije „Evro za znanje“, namera je da se pomogne i podrže najbolji đaci i studenti. U prošloj godini dodeljene su stipendije u iznosu od 100.000 dinara, u deset jednakih rata.

- Naša maksima je da nacije i države koje ne ulažu u znanje nemaju budućnost - kaže Vasović. - Mi smo pre svega orijentisani na podršku najboljima, a socijalni momenat je na drugom mestu. Osnivači i članovi Fondacije su obični ljudi, oni koji nemaju mogućnosti da prave zadužbine, ali imaju osećaj i potrebu da čine dobro delo. Fondacija je tako zamišljena da nas puno sa malim ulogom čini veliku stvar. Stipendije se dodeljuju nepovratno, jedino će oni koji odu u inostranstvo imati moralnu i ljudsku obavezu da ih vrate.

KONKURS PA STIPENDIJA

- RAD Fondacije je apsolutno javan, stipendije se dodeljuju na osnovu konkursa, a u svakom trenutku na našem sajtu evrozaznanje.rs može da se vidi finansijsko stanje - kaže Vasović. - Mi, pre svega, gradimo međusobno poverenje, što je najvažnije da bi se ideja i čitava akcija širila. Pozivam sve one koji shvataju značaj obrazovanja za razvoj jednog društva da nam se priključe.