LITURGIJOM u Crkvi Svetog arhangela Stefana i sečenjem slavskog kolača, u Velikoj Hoči na Kosmetu svečano je obeležen Miholjdan, seoska slava i praznik posvećen završetku berbe grožđa u ovom vinogradarskom kraju. Poznati po kvalitetnim vinogradima i kao odlični proizvođači vina i rakije, Srbi iz ove enklave i susednog Orahovca okupili su se za praznik u centru Hoče, gde su pojedini izložili svoje proizvode nudeći ih posetiocima i gostima iz ostalih krajeva Kosmeta, ali i centralne Srbije.

- U manastirskom posedu imamo oko šest hektara vinograda, ali otkupljujemo grožđe i od meštana koji pomažu u berbi i skladištenju - priča otac Marko, koji objašnjava da su dnevnice tokom sezone berbe grožđa jedini izvor prihoda pojedinim meštanima, kojima kao i svuda širom pokrajine, osim slobode najviše nedostaju posao i radna mesta.

Otac Marko opominje i da je zbog nedostatka bezbednosti i života u izolaciji, odnosno u albanskom orkuženju, opustelo ili uništeno oko 80 odsto vinograda u vlasništvu Srba, koji su do 1999. godine bili vezani za fabriku „Orvin“. Zato se poslednjih četrnaest godina meštani bore da „probiju“ izolaciju u kojoj se nalaze i kažu da opstaju zahvaljujući veri u Boga i u bolje dane, jer ovo mesto sa osam crkava i četri crkvišta iz četrnaestog veka nazivaju i metohom Hilandara...

- Samo vera u Boga i u ove svetinje pomogli su nam da ostanemo i očuvamo ovo mesto u koje su naši carevi i kraljevi dolazili i gradili hramove - pričaju žitelji okupljeni oko svešteničkog doma koji je povodom Miholjdana osveštan.

Sveštenički dom biće otvoren i za potrebe rada dečjeg vrtića, u koji će se smestiti oko 30 mališana. Upravo ovo daje nadu da će Srbi ipak opstati u drevnom mestu ....

- Iako imamo samo pola hektara svog vinograda, ove godine smo zbog dobrog kvaliteta otkupili još oko 200.000 kilograma grožđa od kojih smo napravili oko 15.000 litara vina - priča Andrija Đuričić (75), koji je na improvizovanom štandu ispred Dečanske vinice izložio svoja vina i rakije.

Andrija objašnjava da je najveći problem meštana plasiranje proizvoda, jer ne postoji organizovan način distribucije i prodaje pića. Isti problem muči i Vesnu Manitašević iz Udruženja „Jefimija“, čija je porodica proizvela oko 4.000 litara vina. Ova vredna žena bavi se i spremanjem zimnice, ajvara, turšije, džemova i drugih proizvoda, koje prodaje stalnim mušterijama u Beogradu i centrlanoj Srbiji.

POSETA MINISTARA PORED brojnih posetilaca, koji su iz drugih krajeva Kosmeta, ali i čitave zemlje došli na Miholjdan u Veliku Hoču, na ovaj praznik meštane su obišli i ministar bez portfelja u Vladi Srbije, Aleksandar Vulin i Dragan Glamočić, ministar poljoprivrede, koji je obećao pomoć oko unapređenja tehnologije, ali i plasmana proizvoda meštana, koji se uglavnom bave proizvodnjom vina i rakije.

- Najveći problem je transport i plasman proizvoda, ali se snalazimo nekako - priča Vesna dok goste na svom lepo dekorisanom štandu nudi raznim vrstama rakije, pogačom, ajvarom i raznim đakonijama...

A posetioci koji dođu u ovu enklavu, u kojoj se sloboda kretanja oko sedamsto meštana svodi na kilometar prostora u prečniku, obavezno posete Dečansku vinicu u kojoj otac Marko, po posebnoj tehnologiji proizvodi čuveno dečansko vino.


MUZEJ

- VELIKA Hoča je sama po sebi muzej, ali je i po međunarodnim dokumentima zaštićena zona. Ovo mesto može sa četrnaest svetinja da postane najbolje turističko mesto na Kosovu - rekao je ministar Aleksandar Vulin u Velikoj Hoči, gde je na Miholjdan otvorena i muzejska postavke posvećena ovom mestu kroz vekove...