GORNjI MILANOVAC - Srpski specijaliteti od testisa svih jestivih životinja, narodski rečeno „belih bubrega“, za koje mnogi tvrde da su jaki afrodizijaci, sve su omiljeniji na trpezama svih meridijana: od Evrope i Amerike, do Australije i Japana. Njihovu slavu, međutim, širi i neobična kulinarsko-zabavna fešta, nazvana „Mud(R)ijada“, začeta u Gornjem Milanovcu, koja je ove godine upriličena u selu Lunjevica, pod nazivom „Belim bubrezima protiv bele kuge“!

- Prva „Mud(R)ijada“ održana je 2004, kao parodija na najezdu raznih „ijada“, i odmah je privukla veliku pažnju medija iz SAD, Velike Britanije, Nemačke, Španije, Brazila, Indije i, gle čuda, Pakistana. Zato smo ovo takmičenje zaštitili i u svetu, pod imenom „Njorld Testicle Cooking Championship“ (NjTCC) - objašnjava Ljubomir Erović (50), osnivač „Mud(R)ijade“ i njen glavni promoter, ponosan što je na devetoj „Mud(R)rijadi“ učestvovalo 18 ekipa: iz Nemačke, Danske, BiH i Srbije.

Predsednik žirija, petu godinu zaredom, bila je Amerikanka Ana Veksler, režiserka iz Bostona, koja se bavi istraživanjima ishrane. Feštu su, između ostalih, zabeležile mnoge nemačke TV stanice, ali i agencija Frans pres.

DIGITALNI KUVAR

- ZA ovogodišnje takmičenje, prijatelji iz Australije poslali su nam testise od kengura i noja, Grci od vepra, Mađari od pevca, a bilo ih je i od magarca, plus uobičajeni „asortiman“: od ovna, vepra, bika... - veli Erović (na slici u sredini, tokom gostovanja u Južnoj Koreji) koji je, na inicijativu medijskog stručnjaka Pitera Fridmana, sačinio i digitalnu knjigu recepata od „belih bubrega“, u izdanju kuće Yudu Media iz Londona.