PARAĆIN - Da ljudska hrabrost nema granica i ne priznaje čak ni fizička ograničenja, dokazala je 80-godišnja Jovanka Ostojić iz Rekovca.

Penzionisana učiteljica i majka komandanta čuvene 63. padobranske brigade Gorana Ostojića, koji je sa svojim saborcima poginuo hrabro braneći Kosovo 1998. godine, odlučila je da bar jednom u životu krene stopama svog sina. Skočila je padobranom u tandemu sa instruktorom Ljubišom Naumovićem. Kako kaže, tek sada shvatila je otkud njenom sinu i svim ostalim padobrancima tako velika ljubav prema nebu i padobranstvu.

- Svesna sam da je ovo bio čist rizik i avanturizam, ali sam morala to da uradim. Videla sam Paraćin, moj Levač i Jagodinu kao na dlanu. To je neopisiv osećaj slobode. Tek sad sam shvatila zašto se kaže da samo padobranci znaju zašto ptice pevaju - rekla je nakon skoka hrabra Jovanka, vidno ushićena i rumena od adrenalina.

Ona redovno prati svaki Memorijalni kup "Goran Ostojić i svi pali borci" koji se svake godine održava u Jagodini. Tu je i upoznala poznati padobranski par i supružnike Svetlanu Simić i Ljubišu Naumovića. Oni su joj dali ideju o skoku, o čemu je intenzivno razmišljala godinu dana. I odlučila.

- Na sreću, dobrog sam zdravlja. Vozim bicikl i ne osećam teret godina. Nikakvu tremu prilikom skoka nisam imala. Ovo je ostvarenje mog životnog sna. Baš na ovom aerodromu, u Davidovcu, svoj prvi skok kod Ljubiše imao je moj sin. Mnogo godina kasnije ovde su skočili i moji unuci, Bogdan i Lazar - objašnjava vitalna učiteljica, koja je sada morala da sluša tuđe instrukcije, umesto da ih sama daje.


NAJSTARIJA

LjUBIŠA Naumović, čuveni srpski padobranac sa kojim je Jovanka doživela najlepši utisak letenja i slobodnog pada, kaže da je sve prošlo bez i najmanjeg problema. Vetar je bio povoljan, a Jovanka je, ushićena, pevala u vazduhu. Goranova majka je inače trenutno najstarija osoba u Srbiji i u regionu koja je skočila padobranom.