VINUO se iz vojnog helikoptera Mi-8, sa visine od 3.000 metara, i u padobranskoj knjižici ubeležio - svoj petohiljaditi skok!

Zastavnik Miroljub Janićijević (43), iz 63. padobranskog bataljona Specijalne brigade KoV, ovih dana je dostizanjem ove magične granice postao najmlađi u Srbiji sa tolikim brojem skokova i prvi pripadnik Vojske Srbije, koji je ta ateriranja padobranom ostvario u službi.

A da ova padobranska peta hiljadarka Janićijevića bude obeležena kako i zaslužuje, pobrinule su se njegove starešine i kolege sa crvenim beretkama na niškom vojnom aerodromu. Janićijević je jubilarni skok, jedinstven ne samo u našoj vojsci već i u regionu, ostvario sa još 11 kolega, sa kojima je u vazduhu formirao takozvani grupni likovni skok.

Četiri padobranca su iz helikoptera iskočila zajedno, dok su se ostali, dvojica po dvojica, priključivali slobodnim padom i formirali dvanaestorku. A posle prizemljenja usledilo je, već tradicionalno za padobrance, bacanje uvis.

ZAKLETVA PET HILjADA skokova potvrđuje da zastavnik Miroljub Janićijević poštuje reči padobranske zakletve i da vredno "radi za otadžbinu, druga, pušku, vojničku i ratničku čast". Mladima poručuje da je padobranstvo lep sport, ali da nije za one koji su nespremni za velika odricanja i napore.

- Ovo je veoma emotivan trenutak za mene - istakao je Janićijević posle ateriranja. - A u našoj zemlji ovoliki broj skokova predstavlja, zaista, veliko dostignuće.

Janićijević je kao mladić počeo da se bavi padobranstvom u rodnom Kruševcu, u aero-klubu "Mihajlo Živić". Tokom služenja vojnog roka, konkurisao je za profesionalnog vojnika, prošao kroz sve selkcije i 1990. godine počeo da radi u tadašnjoj 63. padobranskoj brigadi.

Do sada je stekao zvanje instruktora padobranstva prve klase i nosilac je zlatnog padobranskog znaka od 2004. godine. Više puta je bio državni prvak u različitim padobranskim disciplinama, dok mu je u međunarodnoj konkurenciji najveći uspeh osvajanje osmog mesta na svetskom prvenstvu 1997. u disciplini skok na cilj.

- Moja takmičarska karijera još nije završena - kaže Janićijević. - Vreme za postizanje najboljih rezultata u skoku na cilj je od trideset pete do pedesete godine, jer ta disciplina zahteva smirenost i iskustvo padobranca. Naše sportsko padobranstvo je na svetskom nivou negde u sredini, a za svetski vrh su potrebna ozbiljnija ulaganja.

NEBESKA VIDRA KOMANDANT 63. padobranskog bataljona Specijalne brigade potpukovnik Nenad Zonić ukazuje da Janićijević godinama nesebično prenosi svoje iskustvo, znanja i veštine na ostale pripadnike jedinice, unapređuje nivo padobranske obuke, a samim tim i operativne sposobnosti. A kao član ekipe "Nebeske vidre", osvojio je mnogobrojna priznanja i nagrade i time podigao ugled ovog sastava i vojske u celini.

Najmlađi srpski padobranac sa 5.000 skokova veli da nikada neće zaboraviti događaj iz 1995. godine, kada je sa kolegama skakao za visinski rekord sa 9.200 metara, a tamo gore je temperatura bila - 55 stepeni Celzijusovih.

Priseća se da su mu naočare od isparenja trenutno smrzle odmah po iskakanju, a slobodni pad je trajao dva i po minuta. A u to vreme nije bilo informacija o skokova sa te visine.

- Padobranstvo je bezbedna profesija i sport - tvrdi Janićijević. - Do sada sam pet puta sam otvarao rezervni padobran, imao par povreda, ali ne pamtim neke loše momente u padobranstvu. Važno je imati prave učitelje, a meni su srećom nastavnici bili kvalitetni padobranci, Ljubiša Naumović u civilstvu i kapetan Mirko Đorđević u vojsci.

Sada je i sam Janićijević padobranski učitelj, jer je već obučio preko 400 padobranaca kroz instruktorski rad.