OGROMNA želja da stvori novi život i da postane majka, bila je jača od straha Jelene Trikić (32), iz Drvara, da će izgubiti svoj. Jednu bitku je dobila - dete. Sada joj predstoji teža - za sopstveni život.

Iako se još od 2007. bori sa teškim oblikom tumora na mozgu, Jelena je pre desetak dana na svet donela sina Nikolu. Njena hrabrost zadivila je sve zaposlene u Kliničkom centru Banjaluka.

- Jelena je do sada imala već dva teška operativna zahvata na mozgu. Bila je pod zračnom terapijom i terapijom citostaticima. Onkolozi su joj preporučili intenzivniju terapiju citostaticima, ali ona je to odbila jer bi to uništilo njenu sposobnost da ima potomstvo. Sa poštovanjem i strepnjom o Jeleninoj odluci priča za "Novosti" dr Slobodan Grahovac, koji je bio u timu lekara koji je porodio hrabru ženu.

Od momenta kada je Jelena donela odluku da rizikuje svoj život, da bi na svet donela novi, i lekari su bili u dilemi: da li u nekom momentu prekinuti trudnoću s obzirom na to da ona pogoršava ovaj oblik tumora?

- Želela sam da osetim svoju bebu u naručju. Sada imam Nikolu. To je neopisiv osećaj. Vredeo je da se za njega borim. Srećna sam - kaže izmorenim glasom Jelena, dok pogledom punim ogromne majčinske ljubavi gleda svog sina.

STIGLA I DO DIPLOME UPRKOS teškoj bolesti, s kojom se bori već pet godina, Jelena je uspela početkom ove godine i da diplomira na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci.

A Nikola je jedna zdrava beba. Rodio se sa 1.970 grama i doktori kažu da je vitalni dečak, na sreću, bez ikakvih neuroloških smetnji.

Jelenina majka Milkica, koju smo zatekli u poseti kćerki, očiju punih suza priča o strahu da je Jelena, odlukom da rodi, dodatno smanjila šanse da ozdravi.

- To je bila njena velika želja. A možda bi bilo drugačije da nije zatrudnela... Ne znam... Ne znam... Suprug Goran i ja smo je podržali. Naše je da budemo uz nju - kroz suze priča Milkica Trikić.

Doktor Grahovac kaže da je sada pred njima, lekarima koji su joj želju za potomstvom ispunili, da pokušaju da joj obezbede dalje lečenje.

- Da bismo joj obezbedili preglede kod najboljih neurohirurga u inostranstvu, potrebna nam je podrška svih institucije. Odluku o daljem lečenju će doneti onkolozi - da li će biti podvrgnuta novoj operaciji ili će se nastaviti lečenje zračnom terapijom ili citostaticima. Uradiće se i dodatne analize magnetnom rezonancom. Tok njenog daljeg lečenja zasad je neizvestan, jer je već imala dva hirurška zahvata na mozgu, a ukoliko bi bio potreban i treći, morao bi da se radi u Beogradu ili u inostranstvu.

Jelena je izbeglica iz Drvara, koja živi u Prijedoru. Porodica je u teškom materijalnom stanju, pa je sada, kada je Jeleni neophodno dalje lečenje, na ispitu celi zdravstveni sistem Srpske, ali i humanost celog društva.

Jelena je svoj ispit herojstva i nesebičnosti – položila.