Blizu hiljadu radnika lokalnih preduzeća okupilo se proteklog vikenda na svom petom jesenjem susretu gde je oko 150 kuvara sa pomoćnicima pripremalo 30 takmičarskih kotlića riblje čorbe i gulaša.

Najpoznatije izletište Rasadnik "Brest" bio je pun kao košnica. Podela rada baš kao u košnici. Jedni kao pčele radilice, kuvari i pomoćnici, pripremaju takmičarske kotliće za što bolji plasman, a drugi uz meze i piće "daju podršku".

- Naš gulaš je nama najbolji. Imamo kuvara, nema mu ravna do Beograda. Rade kao najbolji švajcarski sat - dobacuje radnik firme "Lifam M", Duško Sečanski. Dok oči štipa dim koji se širi na sve strane, muzika "cepa" pesmama po želji, što uredno najavljuje pevačica benda.

POBEDNICI U spravljanju riblje čorbe pobednici su kuvari PD "Napredak", drugi oni iz PTT, a treći iz JKP "Čistoća". Najbolji gulaš pripremili su radnici JKP "Vodovod", drugo mesto pripalo je Poreskoj upravi, a treće SZR "Ćira".

Pored toga što je druženje i zabava u prvom planu, nije za bacanje ni pehar koji će krasiti fabričke vitrine pobednika sve do sledećeg susreta. Zato u pomoć priskaču specijalno obučeni i opremljeni "špijuni" slanjem kod konkurencije. Njihov zadatak je da krajičkom oka, dok vode običan razgovor, "skeniraju" pripremu takmičarskog kotlića svojih protivnika. Oni veštiji koriste momenat nepažnje kuvara da konkurentima "zabibere čorbu" sipanjem soli, bibera, sirćeta ili ljute paprike.

- Znamo za jadac, nije nam prvo učešće - budno motri radnik Opštinske uprave Rade Vujanić na sve koji se vrzmaju oko njegove čorbe.

ŠTA JE VAŽNO - Možda naša čorba i nije najbolja, ali je priprema najlepša ekipa na susretu - unapred je smislila izgovor za utehu Vesna Surdučki, predvodnik kuvara - vaspitačica Predškolske ustanove "Poletarac".

A baš je jedna ljuta papričica odlučila pobednika u kategoriji najboljih gulaša.

- Tajna je u paprici - uzviknuo je Saša Pezer koji je za JKP "Vodovod" pripremio pobednički gulaš.

A dok te iste sudije, predvođene legendom Srpskog televizijskog novinarstva Kamenkom Katićem, probaju i daju ocene, kuvari nervozu leče kojom "domaćom".

- Džaba ocene i rang-lista - šeretski dodaje radnik pošte Miroslav Zorić. - Ionako ćemo sve na kraju u slast smazati.