NADAO sam se da ću uzeti medalju i ući među pet najboljih, a onda su saopštili rezultate. Četvrto zlato. Prilaze mi ljudi, čestitaju, kažu postao si najbolji svih vremena - mislim da još nisam svestan šta se tačno dogodilo.

Ovo u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" iz Mar del Plate, argentinskog gradića u kome je upravo završeno Međunarodno olimpijsko takmičenje, kaže maturant Matematičke gimnazije u Beogradu Teodor fon Burg. Genijalac koji je osvajanjem četvrte zlatne medalje, uz jedno srebro i jednu bronzu koje je imao na kontu, postao najbolji mladi matematičar svih vremena.

Te noći kada je svima postalo jasno da su srušeni svi rekordi i da će listu od 14.500 takmičara koji su se pojavljivali u 53 godine dugoj istoriji matematičke olimpijade prdvoditi ime Teodora fon Burga i pored njega ime naše zemlje, u našem timu nastalo je neopisivo slavlje. Ali, koliko je veliki rezultat ostvario, znali su i takmičari ostalih zemalja. Skinuli su kapu, pozdravili i čestitali najbolji rezultat.

- Mnogo ljutih rivala, matematičara iz drugih zemalja mi je prilazilo, iskreno se radovalo zbog mog uspeha, a mnogi su poželeli i da se slikaju sa mnom. A ja sam im, naravno, rado izlazio u susret - rekao nam je Teodor.

Lovorike, čestitke i pozdravi brzo su našli svoj put iz Srbije do na hiljade i hiljade kilometara udaljene Argentine. Ipak, Teodor spušta loptu na zemlju.

- Pratim šta se dešava u Srbiji i kako su ljudi propratili moj uspeh. Vidim da su reakcije pozitivne i to mi je drago - priča najbolji mladi matematičar na svetu. - Sigurno ću uživati i slaviti neko vreme, ali verujte mi, već za nekoliko dana vraćam se na učenje.

A u Srbiji, dok se povratak najboljeg među najboljima nestrpljivo iščekuje (naša ekspedicija iz Argentine u Beograd se vraća u sredu) bura i uzbuđenje oko ostvarenog rezultata se ne stišava.

NAJTEŽI SRPSKI ZADATAK Zanimljivo je da je Teodor pao na zadatku koji je osmislio i kreirao srpski matematičar Dušan Đukić. Pao je na šestom, najtežem, srpskom zadatku.

- Uspeh Teodora na matematičkoj olimpijadi u Argentini je dokaz da Srbija, iako mala zemlja, ima veoma talentovane ljude. Ne samo u sportu, već i u nauci - rekao je direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović. - On je osvojio do sada četiri zlatne medalje, po jednu srebrnu i bronzanu na šest matematičkih olimpijada na kojima je učestvovao i to do sada nikome na svetu nije pošlo za rukom. Proći će godine, ako ne i decenije dok se ne pojavi neki novi Teodor.

I profesor Vladimir Janković, koji je godinama spremao Teodora, ne krije zadovoljstvo još jednim osvojenim zlatom na olimpijadi:

- To nije uopšte bio ni lak ni jednostavan posao - rekao je profesor. - Prošao je kroz velika iskušenja ali i pritisak koji trpi svaki učesnik međunarodne matematičke olimpijade. Verovao sam u njega i veoma sam zadovoljan, jer je konačno došao taj dan da slavimo uspeh jednog matematičara koji, koliko vidim, svima mnogo znači.