KRALJEVI visina - beloglavi supovi, orlovi lešinari, izuzetno retke i zakonom zaštićene ptice, sneg i led preživeli su zahvaljujući - ljudima. U kolonijama u kanjonima reka Trešnjica i Uvac, redovno su dobijali hranu koju u prirodi ne bi mogli da nađu.

U koloniji na obodu Valjevskih planina, kod reke Trešnjice, najsevernijoj u Evropi, trenutno ima oko 50 odraslih ptica, a na svet bi ove godine trebalo da dođe najmanje 15 mladunaca. Brigu o rezervatu „Kanjon reke Trešnjice“ država je poverila Centru za prirodne resurse „Natura“ iz Valjeva, koji je uz nesebičnu pomoć žitelja okolnih sela organizovao redovnu ishranu ovih ptica.

- Na primer, Boban Vučićević redovno na hranilište iznosi ostatke mesa iz klanica beloglavim supovima, kao što su to ranijih godina činili njegov deda i otac, kaže Dragan Đekić, šef rendžerske službe valjevske „Nature“.

UBISTVO ORLA - ONAJ ko je iz lovačke puške - sačmare nedavno ubio beloglavog supa u selu Drlače kod Ljubovije nije ni svestan koliku je štetu načinio koloniji ovih retkih ptica u kanjonu reke Trešnjice - kaže Đekić. - Tim ubistvom najverovatnije je izgubljena još jedna ptica, jer ako je bila u paru, druga koja je ostala u gnezdu neće moći sama da izvede mladunca. Siniša Mitrović, direktor Centra „Natura“ iz Valjeva veruje da će počinilac biti pronađen i kažnjen ako država ima nameru da vrednuje svoja prirodna bogatstva.

I u najvećoj koloniji beloglavih supova - orlova lešinara u klisuri Uvca, koja je prošlog leta brojala 88 gnezda, topli obrok stizao je svakog trećeg dana. Zahvaljujući rezervama od četiri i po tone mesa uginule stoke koja se čuva u hladnjači u kanjonu, čuvari rezervata prirode „Uvac“ iznosili su hranu u svojevrsni restoran za orlove.

- Visoki sneg ometa prilaz glavnom hranilištu, ali imamo pomoćne lokacije - kaže Nebojša Popović, koordinator čuvarske službe u rezervatu prirode „Uvac“ iz Nove Varoši. - Sada ima sasvim dovoljno hrane za orlove, a brigu o beloglavim supovima vode meštani i đaci.

Kraljevi visina pregrmeli su najteži period, baš kad ne mogu duže da lete u potrazi za hranom. Od sredine decembra, ženka i mužjak smenjuju se na gnezdu, na liticama klisure u kanjonu Uvca i Trešnjice.

- Beloglavi sup je svetinja, u proteklih desetak godina nije bilo ranjavanja ili ubijanja ovih ptica - kaže Vjekoslav Joksimović, iz Udruženja „Jadovnik - oaza netaknute prirode“ u Prijepolju, koja brine o koloniji u klisuri reke Mileševke. - Zimus smo svake dve nedelje iznosili otpatke iz klanice „Melić“ u Ivanju, a sada sedmnodnevno i do pola tone.

Ove ptice vekovima su vezane za ljude. Dragan Đekić iz valjevske „Nature“ kaže da u doba svinjokolja neretko beloglavi supovi iz kolonije u Trešnjici sleću u dvorišta okolnih sela, da se počaste...

- Velika atrakcija bio je mladi beloglavi sup, kome su nadenuli ime Živko, koji se toliko zbližio s ljudima i decom da uopšte nije hteo da se druži sa orlovima iz kolonije u Trešnjici, niti da leti - podseća Đekić. - Nekoliko puta puštali smo ga da poleti, ali se uvek vraćao u selo, išao sa đacima pešacima. U međuvremenu utvrđeno je da je u pitanju ženka, koja se sada nalazi u volijeri u klisuri Uvca.