OSUĐENICI koji će svoju zatvorsku kaznu služiti u u četvrtak otvorenom zatvoru u Padinskoj skeli, mogu samo sanjati o bekstvu. Ovaj kazamat, u koji će prvi zatvorenici pristići do kraja decembra, trenutno je najbezbedniji na Balkanu.

Neprobojna stakla, kontradiverziona vrata, rendgen, tunel za skeniranje, senzori, video-nadzor, žilet-žice i osmatračnice sa kojih kroz nišan osmatraju stražari sa puškama, samo su ”mali” deo zaštite osuđenika za najteža krivična dela. A, da bi budući stanari bili ”kvalifikovani” za boravak u ”novoj Skeli” treba da budu osuđeni na kazne zatvora od 10 do 40 godina. Tu spadaju najteža krivična dela.

- Prebacivanje će početi do Nove godine, a prvo će stići osuđenici iz zatvora u Nišu, Požarevcu i Sremskoj Mitrovici - rekao je Milan Obradović, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. - Izgradnja novog zatvora koštala je oko 10 miliona evra i ovde možemo da smestimo oko 450 osuđenika. Mogućnost bekstva je apsolutno isključena.

GUŽVAU zatvorima u Srbiji trenutno je 11.280 pritvorenika i osuđenika. Mnogi od njih se nalaze u poluotvorenom ili otvorenom delu. - Otvaranje ovog zatvora rasteretiće postojeće kapacitete - rekao je Obradović.

Čitava zgrada šestougaonog je oblika, po uzoru na italijanske zatvore. Ograđena je s dva reda žilet-žice, visine 4,5 metara. A sa vrha tri kule, koje se nalaze oko same zgrade, čuvari, naoružani puškama, kontrolišu prilaze zatvoru.

- Sve što se unutra nalazi od drveta i metala napravili su sami osuđenici iz drugih zatvora - kaže Obradović. - Time smo uštedeli dosta novca. Imamo obezbeđene sobe za ljude sa invaliditetom, ali i prostorije za molitve.

Sva krila zatvora su identična. Dugački hodnici, osvetljeni neonskim lampama. Metalna crna vrata i rešetke obezbeđuju zatvorenike u sobama. U njima dva kreveta na sprat, odvojen toalet, ormarić za garderobu i radni sto. Tuš i vrela voda ne postoje iz bezbednosnih razloga, ali postoji automatski koji se aktivira pritiskom na dugme i teče samo mlaka voda. Sve još miriše na novo. Na sveže farbano gvožđe i drvo.

- Svaka od 222 sobe za smeštaj površine su po 10 kvadratnih metara i iznad su svih standarda - objašnjava prvi čovek Uprave. - Kompletan zatvor, osim ”ljubavnih” i zatvoreničkih soba pokriven je video-nadzorom. Postoji, međutim, i određeni broj ćelija gde postoje kamere, i te prostorije namenjene su za osuđenike posebnog odeljenja u Zabeli, ukoliko tamo bude sve popunjeno.

Da zatvorenici imaju čime da popune vreme postoje dve sportske hale, radionice, biblioteka i šest odvojenih šetališta natkrivenih žicom.

Parče neba bez žice i rešetaka videće tek po izlasku iz zatvora. A do tada, za mnoge će proteći čitave decenije.