PRIGODNOM svečanošću kojoj je, osim vladike Teodosija i monaštva Raško-prizrenske eparhije, prisustvovao veliki broj vernika iz ovog dela Raške oblasti, u manastir Đurđevi stupovi kod Novog Pazara u subotu je, iz Dečana na Kosovu i Metohiji, prenet deo moštiju drugog ktitora ove svetinje, kralja Dragutina. Ovim povodom osveštana je i ikona svetog kralja Dragutina, a proslavljena je i manastirska slava.

- Mošti će ovde trajno boraviti, jer je manastir, koji je kroz vekove više puta rušen, sada obnovljen, a duže od deset godina ovde postoji i manastirsko bratstvo, sve više vernika i turista posećuje Đurđeve stupove - istakao je vladika Teodosije naglasivši da je kralj Dragutin u narodu bio poznat kao veliki graditelj i dobrotvor.

Krajem 12. veka, na brežuljku iznad današnjeg Novog Pazara, manastir Đurđeve stupove podigao je Stefan Nemanja - Sveti Simeon Mirotočivi, a kasnije ga je dogradio kralj Dragutin. Pre nekoliko godina u porti manastira potpuno je rekonstruisana trpezarija kralja Dragutina, a u toku su pripreme za rekonstrukciju i trpezarije prvog ktitora Stefana Nemanje.

Obnovu Đurđevih stupova finansira država, a deo sredstava prikuplja se kroz priložničku akciji „Podignimo Stupove, obnovimo sebe“, u koju je uključen i veliki broj poznatih ličnosti iz Srbije i dijaspore.

Kao svetsko kulturno dobro, zajedno sa Petrovom crkvom, Sopoćanima i Starim Rasom, manastir Đurđevi stupovi 1978. godine uvršten je na listu svetske kulturne baštine pod zaštitom Uneska.