NIŠ - U Srbiji sam do aprila i već znam da će mi nedostajati - prvo je što za „Novosti“ kaže Asja Sodi (18), jedna od najvećih nada indijskog baleta, odnedavno brucoš američkog Prinstona.

Fotografije i video-snimci darovite Indijke uveliko kruže internetom, njenu biografiju, sa detaljima o fantastičnoj karijeri u kompaniji „Fernando Balet“, s oduševljenjem su prihvatili na prestižnom Prinstonu.

Popularnu Asju, čije je pravo ime Ashavari Sodi, pronašli smo u Nišu, gde radi po sopstvenom izboru, kao volonter! Već dobro govori srpski, naučila je da igra naše kolo i zaljubila se u srpsku muziku i ljude.

Asja je u Niš došla kroz program „Bridžjer“, koji podržavaju Univerzitet Prinston i Sit-koledž. Kao stipendista programa, koji se odvija u četiri zemlje (Peru, Gana, Srbija, Indija), dobila je šansu da kod nas uči jezik, kulturu, istoriju, ali i da radi.

OTAC PILOT ASJA Sodi je završila Delhi pablik skul u Nju Delhiju, gde je bila predsednik kluba kulture. Bila je član državnog tima u ritmičkoj gimnastici od 2004. do 2007. godine. Potiče iz porodice pilota, pa je u detinjstvu promenila čak šest škola.

Aja je oduševljena što je u Srbiji, gde vodi debatni klub na engleskom i srpskom, a u Nišu se pročula po časovima tradicionalnog indijskog plesa „katak“. A ona je počela da trenira tekvondo.

- Treniram tekvondo da bih ostala u formi - priča za „Novosti“ Asja. - Balet je deo moje dnevne rutine, igram klasičan i moderan balet od malih nogu. Zato sam na Prinstonu upisala balet, zajedno sa predmetima iz ljudskih prava, psihologijom, međunarodnim odnosima...

Pre nego što je došla u Srbiju učila je o našoj zemlji, običajima, kulturnom i istorijskom nasleđu. Kaže, međutim, da je izbliza zemlja još lepša.

- Srpski mi je veoma težak, ali savladavam ga - priznaje neobična balerina, dodajući kroz smeh da su joj najsloženiji padeži, ali da u Nišu o tome, izgleda, ne mora naročito da vodi računa. - Moram da kombinujem glasove, jer u indijskom jeziku imamo 50 glasova. A izgovor mi nije toliko težak.

„Bridžjer“ program svake godine u odabrane zemlje šalje po pet stipendista. Asja je najpre boravila četiri meseca u Novom Sadu, gde je učestvovala u pripremi festivala ljudskih prava „Vivisekt“, dok je u Nišu angažovana pre svega u Edukativnom centru „R-point“. Novi Sad je, kaže, podseća na Belgiju, gde je igrala džez balet.

Sa porodicom iz Nju Delhija je u svakodnevnom kontaktu putem skajpa.

- Slobodno vreme u Nišu provodim po diskotekama, šetam, upoznajem ljude - kaže Asja. - Zabava je svuda sjajna, a i ljudi su vrlo slični mojim sunarodnicima -topli i prijatni. Najdraži mi je rad sa decom u niškoj školici, gde sam svakog dana od 16 časova. Prinston nudi mogućnost da pauzirate godinu dana po završetku srednje škole kako biste putovali, upoznavali svet i različite kulture. Presrećna sam što sam upoznala vašu!