DO 2013. godine, kada će u Nišu biti održana centralna državna proslava 1.700. godišnjice Milanskog edikta, koji je proglasio car Konstantin Veliki, rođeni Nišlija, na brdu Vinik, nadomak grada, biće izgrađen krst u njegovu čast. Monumentalno obeležje, visoko 80 metara, biće najveći krst u Evropi i jedan od većih na svetu.
Odluka o realizaciji ovog velikog projekta doneta je potpisivanjem Deklaracije o crkveno-narodnom jedinstvu povodom podizanja krsta svetog cara Konstantina u Nišu. Paraf na ovaj dokument stavili su predstavnici grada, Crkve, Vojske, policije, većine političkih partija i Regionalne privredne komore.
- Zavetujemo se na jedinstvo i pozivamo sve Srbe u otadžbini i rasejanju, kao i sve druge pravoslavne hrišćane da, prema svojim mogućnostima, doprinesu ostvarivanju ovog cilja - navodi se u deklaraciji, koju je pripremio Dragan Milošević, predsednik Inicijativnog odbora za izgradnju krsta.
Brdo Vinik, na kome će biti izgrađen velelepni krst, nalazi se na 400 metara nadmorske visine, severno od Niša i krst svetog cara Konstantina biće vidljiv iz svih delova grada, ali i sa prilaznih puteva.
Najpre je u planu bilo da krst bude od betona, ali se odustalo zbog spore i skupe gradnje. Prihvaćena je ideja da se obeležje gradi od metalne konstrukcije, u obliku latinskog krsta, na kome dominira vizantijski krst.
- Krst je projektovan po zakonima zlatnog preseka božanske fascinantne proporcije - objašnjavaju arhitekte Miomir Vasov i Dragan Zlatkov, autori idejnog rešenja krsta.
- Obeležje će biti visoko kao zgrada od 30 spratova, koja u Nišu ne postoji. Raspon krsta je 40 metara.

PAPA U NIŠU?
- I mi se kao Crkva pripremamo za proslavu 1.700. godišnjice Milanskog edikta, a naš doprinos obeležavanju slobode hrišćanstva biće završetak hrama cara Konstantina u Nišu - kaže vladika niški Irinej. - Velika proslava u Nišu bila bi dobra prilika da se u ovom gradu susretnu predstavnici Srpske pravoslavne crkve sa rimskim poglavarom.

GRADNjA NA PROLEĆE
GRAD Niš će pri izgradnji krsta na Viniku da pomogne obezbeđivanjem dozvola i dokumentacije potrebne za podizanje budućeg obeležja grada. Početak izgradnje je planiran za proleće sledeće godine, do kada bi trebalo da se zatvori finansijska konstrukcija, „teška“ oko 1,5 miliona evra.