NAJBOLJI, a po mišljenju mnogih i najpoželjniji rukometaš sveta, nije zaboravio svoj zavičaj. Rođeni Nišlija, Nikola Karabatić predvodiće krajem oktobra reprezentaciju Francuske, koja će u gradu na Nišavi da odigra prijateljski meč sa „orlovima“.
Povod je više nego značajan - šest decenija Rukometnog saveza Srbije. A u svom rodnom gradu, Nikola će, kako je najavljeno, biti proglašen za počasnog građanina i sportskog ambasadora Niša u svetu.
Nikola se raduje dolasku u Niš, gde je poslednji put bio pre šest godina.
- Dok sam bio mlađi, bilo je i više vremena za dolaske u Niš - kaže Nikola. - Najviše volim kada sam ovde, kod mamine sestre Olje, njenog supruga, novinara Tome Todorovića i sa njihovim kćerkama Miljanom i Milicom. Drago mi je što ću igrati u hali „Čair“, gde je i moj otac uspešno branio za niški „Železničar“.
A da krv nije voda, pokazalo se upravo na Nikolinom primeru. Njegov otac Branko Karabatić, Dalmatinac, kao profesionalni rukometaš je došao u Niš gde se venčao sa Radmilom iz Aleksinca. Nikola se rodio 1984. Kada je Radmila diplomirala na Medicinskom fakultetu u Nišu, pridružili su se Branku u Strazburu, koji se prethodno otisnuo u inostranstvo, gde je nastavio karijeru.
Nikola je tada imao dve i po godine. Počeo je da igra rukomet sa devet godina, da bi potom postao veliko ime svetskog rukometa. Sa franucuskim Monpeljeom je uknjižio titule četvorostrukog prvaka i osvajača francuskog kupa, i postali su i evropski prvaci.
Ima i tri najvažnije titule sa reprezentacijom Francuske - na Olimpijskim igrama u Pekingu prošle godine, na Svetskom prvenstvu u Hrvatskoj (2009.) i na Evropskom prvenstvu Švajcarskoj 2006. godine. Sa Francuskom je Karabatić osvojio i bronzanu medalju na SP u Portugalu i na EP u Norveškoj.
U međuvremenu, šarmantni sportista je u slobodno vreme počeo da se bavi manekenstvom, ali i da dizajnira „Superston“, liniju veša za muškarce i žene. Zanimljivo je da je našao interesantan način da promoviše zemlje svojih roditelja u Francuskoj - jedan od logotipa za mušku liniju jeste i „Srbija“ i „Hrvatska“, koji su ispisani na pozadini veša.
- Bilo je vreme da počnem da se bavim i biznisom, jer rukometna karijera neće večno da traje - kaže Nikola. - Liniju donjeg veša nisam lansirao da bih zaradio, već što sam hteo na originalni način da pokažem koliko mi znače domovine majke i oca.

PONUDE
NIKOLA Karabatić je pune tri godine igrao za rukometni klub Kil, prvaka Nemačke i Evrope. Juna ove godine se vratio u Monpelje. Letos je Nikola odbio i ponudu iz snova - blanko ček za prelazak u španske klubove Barselonu i Siudad Real.

LOŠA PROCENA
KADA je na leto 2003. boravio u Nišu, Nikola se, naravno, sa ocem obreo u niškoj sportskoj dvorani „Čair“. I trenirao sa igračima „Železničara“. Posle treninga, komentar niških trenera bio je kratak i jasan: „Nema perspektivu, nije eksplozivan, trom je ...“
O kakvoj „dobroj proceni“ niških „stručnjaka“ se radi, najbolje govori podatak da je te iste godine, s jeseni, Nikola postao prvotimac Monpeljea, a sa 20 godina i reprezentativac Francuske.