DRŽAVNA komisija koja istražuje okolnosti pod kojima je streljan general Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljub Draža Mihailović, došla je do novog svedoka - učesnika egzekucije nad četničkim komandantom.
Ovo je u petak, na dan kada je pre 63 godine streljan Mihailović i posle sastanka Komisije, potvrdio „Novostima“ državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.
- U interesu postupka je da njegov identitet ne otkrivamo, kao ni posao koji je onda obavljao - kaže za „Novosti“ ovaj član komisije. - Ali, pored njega, došli smo i do još jednog svedoka koji je bio visoki državni funkcioner. Sumnjamo da je on tokom osamdesetih godina sakrio deo arhivske građe koja bi mogla da nam pomogne u rasvetljavanju ovog i još mnogih slučajeva.
Homen je u petak potvrdio i ono što je naš list objavio pre dva dana - da se značajno suzio krug lokacija za koje se osnovano veruje da kriju grob srpskog generala. Ne želeći, međutim, da otkriva o kojim je mestima reč, on je ipak dodao da očekuje da će se na jesen utvrditi tačna lokacija.
„Novosti“ su pre dva dana saznale da je Draža najverovatnije streljan u Lisičjem potoku, nedaleko od Belog dvora.
Tokom ove istrage, u kojoj učesvuju stručnjaci najrazličitijih profila, kako kaže naš sagovornik, došlo se i do tajnih podataka bivših službi o kojima se do sada samo pričalo. Naime, tim koji je zadužen za pretragu arhiva pronašao je dokumenta o streljanju građana Srbije između 1944. i 1946. godine.
- Do ovih podataka smo došli dok smo tražili dokumenta o Draži Mihailoviću - kaže državni sekretar Ministartva pravde. - To je kompletna dokumentacija koja čak sadrži i spiskove o najmanje 15.000 streljanih građana.
Kako bi se istražili i ovi događaji, navodi naš sagovornik, uskoro će se formirati i nova komisija. Jedan njen deo biće članovi „Dražine“ komisije dok će ostatak činiti novi stručnjaci.
- Temelj našeg rada i dalje su materijali iz arhiva. BIA nam je dostavila sve što je imala, a isto očekujemo i od ostalih službi - zaključuje Homen.

OBELEŽAVANJE GODIŠNJICE
DAN Mihailovićeve egzekucije obeležen je u petak u Beogradu i na Ravnoj gori.
Ministar za dijasporu Srđan Srećković ponadao se na pomenu u Sabornoj crkvi da će sledeće godine dan biti obeležen na Dražinom grobu. Iste želje izrazio je i direktor SPO Aleksandar Jugović na Ravnoj gori.
Venac na Ravnoj gori su položili i predstavnici BIA.

TUŽILAŠTVO
REPUBLIČKI tužilac Slobodan Radovanović koji predsedava ovom komisijom saopštio je da su članovi zajednički konstatovali da su „Mnogo bliže tačnom mestu pogubljenja Dragoljuba Draže Mihailovića nego na početku formiranja komisije“.
- Značajnu pomoć komisija će imati i od sudske medicine, s obzirom na to da će se koristiti najsavremenija dostignuća uzimanja DNK uzoraka. (N. B.)