U PETAK ujutro na železničkoj stanici u Baru glas sa zvučnika javio je - na prvi peron preko Rusije, Ukrajine, Mađarske, Srbije, stiže voz iz Moskve. Na polupraznu stanicu iz spavaćih kola, izlaze samo dva putnika - bračni par Olga Kosareva i Anatoli Abramenko.
Sredovečni bračni par, doktorka i inženjer trgovine, sa osmehom na licu kročili su na peron barske železničke stanice posle 37 sati i 40 minuta putovanja. Doputovali su u devetom vagonu koji je u stvari ceo „voz iz Moskve“.
- Od Moskve do Bara ima oko 2.500 kilometara - komentariše Ruslan Basiljević, ljubazni domaćin devetog vagona „subotičkog“ voza i službenik ruske železnice koja je od 1. juna uvela direktna spavaća kola.
Olga kaže da je putovala dobro.
- Bilo je interesantno. Priroda je fascinantna. Posebno mi se svidelo živopisno Skadarsko jezero koje su pokrili lokvanji - priča Olga. - Želela sam da sa suprugom provedem odmor u Crnoj Gori, u kojoj sam bila dalekih osamdesetih, još kada je to bila „velika i bratska Jugoslavija“.
Anatoli Abramenko tvrdi da će se i vratiti vozom.
- Oduševio sam se kada sam saznao preko ruskih medija da se u Crnu Goru na odmor može doći vozom - veli pričljivi Rus. - Kupili smo kartu baš za prvo putovanje. Zadovoljni smo uslugom u vagonu. Svojim prijateljima preporučiću da putuju vozom na odmor.
Nije lako provesti sa ženom dan i po u „sobi“ tri sa tri - dobacuje raspoloženi taksista koji čeka mušterije kod Železničke stanice.
- Ili se očaraš, ili razočaraš. Prisetio sam se mladalačkih dana. Ih, avantura je ovo - smeje se simpatični Anatoli. - Tunel, šuma, pa onda ugledate ovaj crnogorski kanjon. Skače adrenalin, naravno.
A ruski vagon - za primer. Svih deset kupea odišu čistoćom za koju je zaslužna spremačica Jelena Bogdanović. Vagon, doduše, nema restoran, ali kod domaćina je frižider i mini-šporet. Imperativ je da gosti budu zadovoljni.
Iako povratna vozna karta od Moskve do Bara nije mnogo jeftinija od avionske, za ovaj način prevoza ima interesovanja.
Voz će svake srede polaziti iz Moskve u 21.30, a iz Bara petkom u 18 časova.
- Karte su u slobodnoj prodaji na šalterima putničkih blagajni - kaže za „Novosti“ Veseljko Lazarević, šef jedinice za putnički prevoz. - Za sada su prodate dve karte za prvo putovanje vozom iz Bara za Moskvu.

CENE
KARTA u jednom pravcu košta 155,2 evra, a povratne 310,4 evra. Sezonska linija uvedena je do polovine septembra. Vozna karta za drugi razred je 120,20 evra, a za prvi 180 evra. Rezervacija u turističkog ležaja staje 30 evra, u kabini sa dva ležaja rezervacija je 44 evra po putniku, a u singlu 94 evra. Za dubl i singl neophodna je karta prvog razreda.

ČEKANJE
RUSKA železnica je težila da red vožnje bude takav da se maksimalno skrati vreme čekanja na stanicama. Najduže je stajanje u Budimpešti, oko četiri sata. Za to vreme putnici mogu da obiđu grad.