ŠIROKOG, šmekerskog osmeha, u „havajskoj“ košulji i za volanom džipa „vrangler“ bez krova - baš onakav kakvog ga je Srbija zavolela - Nik Sloter u nedelju je stigao u Žarkovo. Čuvenom detektivu iz „Tropske vreline“ tako se, najzad, ispunila želja: da poseti beogradsko naselje koje ga je učinilo simbolom zemlje pod Miloševićevom vlašću.
Žarkovci su mu spremili iznenađenje - na zidu na kojem je jednog turobnog jutra devedesetih godina prošlog veka osvanuo legendarni grafit „Sloteru Niče, Žarkovo ti kliče!“, Kanađanina Roba Stjuarta (što je njegovo manje poznato ime, kojim se služi isključivo u „pravom životu“) sačekala je - istovetna poruka.
- To je samo loša kopija, ali shvataš poentu - pravdao se eksglumcu nekadašnji „otporaš“ Srđa Popović.
Sloteru se, potom - kako je i red - obratio predsednik odbora za doček. Života Joksimović iz Udruženja građana Žarkovo uručio mu je plaketu kojom ga „stari“ Žarkovci priznaju kao počasnog žitelja naselja. Zvaničnu, sa pečatom. Pa da, ako mu ikad dosadi taj beli svet, zna ko će ga uvek dočekati raširenih ruku.
Ni činjenica da je samo nekoliko sati ranije bio na bini u Novom Sadu, sa „Ateist repom“, nije smetala plavookom glumcu da se ljubazno pozdravlja i fotografiše sa svima. Prednjačilo je nekoliko mladića, takođe obučenih u havajske košulje. Miloš, Nikola i Ivan sačekali su ga još u sredu na aerodromu.
- Zaista sam duboko dirnut ovim gestom - rekao je Stjuart pre nego što će na „svom“ grafitu, crnim markerom napisati „Nik Sloter kliče Srbiji“. Na engleskom, doduše. - Čuo sam mnogo o Žarkovu. Znam da tu živi uglavnom radnička klasa, a ja sam u jednoj takvoj porodici i odrastao. I to sa usvojenim bratom Brankom, koji je poreklom Srbin. Zato mi priznanje utoliko više godi.
Nik Sloter bio je atrakcija i na Adi. Skoro sat vremena šetao je po „beogradskom moru“, dok su se prolaznici, kada bi ga prepoznali, otimali o sekund pažnje, autogram, zajedničku fotografiju. Sinoć je bio i „domaćin“ žurke „Tropska vrelina“, u kafiću „Mis Manipeni“.

DRVO PRIJATELJSTVA
STJUART je poručio da će ovih dana stupiti u kontakt i sa Ambasadom Kanade u Beogradu.
- Tražiću da mi pomognu da u dvorištu osnovne škole u Žarkovu posadim drvo koje će svedočiti o prijateljstvu između različitih ljudi i različitih kultura - priča nezvanični srpski predsednički kandidat.

DOKUMENTARAC
SLOTERA u stopu prati kamera. Snima se - bukvalno - svaki njegov korak i svaki razgovor. Stjuart će, u saradnji sa našom kućom „Media net“, snimiti dokumentarac „Slotera Nika za predsednika“, koji govori o studentskim protestima i roli „tipa sa repićem na nekoj dalekoj plaži“ u pobuni protiv Miloševića. Prvi kadrovi biće prikazani već narednog meseca na festivalu u Rimu.