ČETVORICA lovaca, Zoran Radulović i Dragiša Antić iz Niša, Milan Tasić iz Komrena i Bogdan Marić iz Pasi Poljane, preživeli su pravi horor na Suvoj planini. Umesto punih ruksaga, iz lova su se kući vratili uz pomoć - gorskih spasilaca. Zbog magle, koja je u ponedeljak iznenada „okovala“ ovu gorostasnu planinu, oni su se izgubili. Velika potraga za njima trajala je više od 12 časova.
Policijska uprava u Nišu je reagovala čim je lovac Ivan Živković iz sela Lalinac prijavio da su se na Suvoj planini izgubile njegove kolege. Odmah su angažovani policijski službenici uprava u Nišu i Pirotu, odreda Žandarmerije u Nišu. U „lovu“ na lovce pomoć su pružili i meštani Gadžinog Hana i predstavnici lovačkih udruženja.
U utorak oko šest sati pronađeni su kod „Konaka“. Bili su udaljeni oko 20 kilometara od mesta nestanka. Jedan od četvorice,Zoran Radulović za „Novosti“ priča da se uvertira ove avanture odigrala u subotu kada se obreo na Rakošu na Suvoj planini. Tu je obišao pojatu svog prijatelja i poveo psa, koga je pustio da malo „prošeta“. Međutim, ker je zašao u šumu i više se nije pojavio.
- Odmah sam se vratio u Niš, a u nedelju zamolio prijatelje, Dragišu Antića, Milana Tasića i Bogdana Marića da pođu sa mnom na Suvu planinu, kako bismo zajedno pokušali da pronađemo mog psa. Već oko 7 časova ujutru bili su na Rakošu, bezuspešno dozivali psa, a onda prepešačili 1,5 kilometar, tragajući za njim. Odjednom je počela susnežica, a naglo se pojavila i magla. Bukvalno se nije video prst pred nosem - seća se gorkog iskustva Zoran.
Kada su najzad čuli lavež, Radulović je predložio prijateljima da se vrate prema kolibi. Međutim, umesto prema Rakošu, uputili su se prema zaplanjskoj strani Suve planine. Išli su u koloni, držeći jedan drugom ruku na ramenu... Vrlo brzo su zaključili da su se izgubili.
- Rekao sam drugovima da ne paniče, a onda mobilnim telefonom pozvao kolegu lovca Ivana Živkovića da alarmira policiju - priča Zoran Radulović. - Ubrzo su se na noge podigli lovci i meštani Gadžinog Hana, policajci, a angažovani su i niški žandarmi. Stalno smo bili u vezi mobilnim telefonom.
U nameri da nekako dođu do jednog sela u Zaplanju, izgubljeni lovcu su uleteli u jedan kanjon i tu odlučili da se kako-tako ulogore, jer je već pao mrak. Srećom, imali su hranu i vodu, pripalili su vatru i primirili se u kanjonu. Tu su ih žandarmi, policajci i lovci locirali, ali bio je problem kako da ih izvuku iz bezdana.
- Videli smo rotaciona svetla na njihovim vozilima, a ispaljivali su i svetleće rakete. Imali smo dobar orijentir i nekako smo se uspentrali do njih - objašnjava Radulović. - Bile su gore i ekipe Hitne pomoći, ali nisu imali posla. Sa nama je sve bilo u redu.
Sada, kada se sve srećeno završilo, lovci su se javno svima zahvalili na požrtovanosti. Kada će opet po „mrs“ na Suvu planinu, ni sami ne znaju...