KAKO biste umesto reči mesečina, nazvali svetlost koja noću obasjava Mesec sa Zemlje?
Ovako je glasilo pitanje „Večernjih novosti“ upućeno čitaocima nekadašnje „cele“ Jugoslavije davne 1969. godine. U velikoj nagradnoj igri hiljade pisama stiglo je na našu adresu, a među njima i najpogodniji odgovor. Reč pobednik bila je - „ozarje“.
Predlog Novaka Rojevića, inženjera građevine i vojnog kartografa iz hrvatskih Karlovaca, naš list je nagradio sa ondašnjih ogromnih - milion dinara!
Gotovo preko noći, među 22 miliona žitelja stare Juge, 36-godišnji Novak, postaje jedan od najpoznatijih. Pisma i čestitke stizali su iz cele zemlje. Međutim, iako je još tada postojala inicijativa da se u jugoslovenski rečnik ubaci i ova nova reč, do danas - to nije učinjeno.
Komisija za izbor najlepše i najadekvatnije reči za ovaj fizički fenomen tada su činili književnici Miroslav Antić, Aleksandar Popović, Božidar Timotijević i Aleksandar Vučo, kao i naš kolega Ljerka Sabić.
- Ni slutio nisam da će baš moju reč da izabru. Toliko je predloga tada samo stiglo na adresu mog omiljenog lista - priseća se danas Novak Rojević, ponosni deda četvoro unučadi.
- Deo novca otišao je na nova kola, a deo za izgradnju Njegoševog mauzoleja na Lovćenu...
Strpljiv je bio Novak gotovo 40 godina. Javio nam se pre nekoliko dana, čestitao „Novostima“ 55. rođendan i podsetio nas da je njegovo „ozarje“, kako to obično biva, istorija prekrila zaboravom.
- Želim samo - priča kroz suze Novak - želim, da zatvorim krug. Da među svim graditeljskim nagradama, koje sam dobio za 40 godina rada, postavim i moje „ozarje“. Ni jedna akademija, ni hrvatska ni srpska, to do sada nisu učinile.
I, tu stade priča. Jednostavna, iskrena, ljudska.
- Znate, evo pozvaću ja vas, da ne trošite novac za telefon - zabrinuo se on.
Tešimo ga i kažemo da ćemo učiniti sve da ova „igra“ istorije bude razrešena, a deda Novak poručuje:
- Znate, 1991. godine rat mi je „ukinuo“ moj omiljeni list, pa sam ga s vremena na vreme dobijao od kćerke Nataše i sina Igora. Eto, ta reč, ponovo nas je spojila, a ja ću uskoro u voljeni Beograd.

DAVAJ VOTKU
POVODOM sletanja misije Apolo 11 na površinu Meseca, „Večernje novosti“ su 1969. godine u okviru stalne rubrike „Letimo na Mesec“ vodile još dve nagradne igre sa pitanjima „Koje će biti prve reči astronauta Nila Armstronga kad stane na površinu Meseca?“ i „Da ste astronaut, šta biste duhovito rekli u trenutku stupanja na Mesec?“ Tada je stiglo više od 100.000 pisama na adresu naše kuće. Neki od nagrađenih: „Davaj votku“, „Gde je ovde VC?“, „Pazi, i ovde Bata Paskaljević prvi!“, „Gde si Evo, stigao je Adam“...

PREDLOZI
ZEMLJOZARJE, ozorje, erosplaminalunas, zemilje, svitnica, azurina, belodina, jugovina, Evina jabuka, zembelica, švalerina, farosjaj... samo su neke od predloženih reči naših čitalaca pristigle među više od 20.000 kupona na tadašnji konkurs za najlepšu reč.

OBEĆANJE IZ INSTITUTA
U INSTITUTU za srpski jezik SANU rekli su nam da je reč ozarje potpuno u duhu našeg jezika. Među rečima „ozariti“ i „ozaren“, koje su već uvršćene u 17. tom rečnika iz 2006. godine, na žalost, nema i „ozarja“. Međutim, nada postoji.
- Jednotomni rečnik Matice srpske imaće uskoro ponovljeno izdanje, pa bi se reč „ozarje“ mogla naći u njemu - nagoveštava Stana Ristić iz Instituta. - Naći ćemo način da se to ostvari.