KO je znao da je među nama bio Egner, osumnjičen za zločine na Starom Sajmištu kojeg želi da nam isporuči Amerika?
Hercen Radonjić, predsednik Saveta mesne zajednice, danas vraća vreme od pre tri meseca, kada je u Crvenku doputovalo nekoliko desetina Švaba, na svečanost otkrivanja spomenika utemeljivačima ove vojvođanske varoši. Jedni su došli zbog potomaka, drugi jer su ovde rođeni - da posete mesta bivših pragova. Među njima i Peter Egner, rođen u Crvenki 1. februara 1922. godine.
- Dobro se sećam, sad dok premotavamo ove snimke: izbegao je da se rukuje sa mnom. Bio je gotovo neupadljiv - govori nam Hercen.
U mesnoj zajednici, juče, gledamo zapis kamerom od početka do kraja majske posete Švaba. Kombijem, mimo grupe koja je doputovala iz Minhena, iz zavičajnog kluba Crvenčana, Egner 9. maja, pre podne, sa bratom Džordžom i sestrom Sofijom, dolazi pred katoličku crkvu. Nikom ne pruža ruku. Prilazi, prilično klecavog koraka, poslednji u grupi, vidi se, bojažljivo.
U crkvi potom traje služba. Egner je sa bratom i sestrom u trećem redu.
- Ni država naša nije znala ko je Egner, kako bismo mi - govori predsednik Saveta mesne zajednice.
Pratimo dalje kadrove filma koji je zabeležila Mira Bosnić, koju je angažovala mesna zajednica da snimi ovu posetu.
Sutradan (10. maja), Egner je pred spomenikom. Nekoliko sati pre zvaničnog otkrivanja spomenika. On je sve vreme okrenut leđima.
Onda, kadrovi sa ručka u restoranu "Kantina", 13. maja. Čuje se živ razgovor i muzika. Svako od gostiju platio je za sebe: roštilj, salatu i piće.
Egner je, iza jednog stuba, u razgovoru sa grupom, sa kojom je i doputovao. Sledi, na kraju, podela izvoda iz matične knjige rođenih. Egner prvi prima svoju krštenicu. Izlazi da preuzme dokument, na drugi poziv, predsednice Zavičajnog kluba Elizabet Arnold.
Ona ga, kako nam kažu u Crvenki, ranije nije poznavala.
U ovoj vojvođanskoj varošici sada su tek konačno odgonetnuli, Peter Egner je posetu iskoristio da obiđe i svoju bivšu kuću, u Ulici Nikole Pašića 49. Danas je to Lenjinova ulica broj 53. I, evo nas pred tom kućom.
- Moj suprug Ratko bio je kod kuće tada - priča nam Rajka Savić. - Jedna grupa staraca, danula, zagledaju kuću, slikaju. Razgovaraju i sa Ratkom. On ne zna nemački. Oni ne znaju srpski. I tako se taj susret završio.
Odgonetnuli su Crvenčani, konačno, da je upravo na ovom mestu bila kuća Peterovog oca Johana. U izvodu iz matične knjige rođenih koju je u Crvenki dobio Egner, stoji: Peter Egner, rođen 01.02.1922. Otac Johan, majka Vise. U krštenici je kućni broj - 519, koja je prema staroj karti bila u nekadašnjoj, Pašićevoj ulici. U izvodu stoji i to da je Peterov otac Johan, sina dobio u 26. godini. A majka u - 25.
- Krštenicu je Egner tražio i pre tri godine - uvereni su u matičnoj službi u Crvenki. - Podneo je zahtev, ali se nije pojavio i da uzme krštenicu.
Sada je - ima.