IZBACIVANJE projekta pretvaranja vojnog aerodroma "Ponikve" kod Užica u civilni iz Nacionalnog investicionog programa za 2008. godinu, uzburkalo je strasti u mnogim opštinama zlatiborskog i moravičkog okruga. Vodeći političari, privrednici i organizacije od ideje o "konverziji" ne odustaju.
Predsednici opština Užice, Čajetina i Bajina Bašta, uputili su, čak, zajednički zahtev resornim ministarstvima tražeći da se posao, koji je do sada "progutao" milione - što pre nastavi.
Do sada je u razminiranje zaostalih NATO projektila i asfaltiranje najduže piste na Balkanu, duge 3.200 metara, uloženo milion i po evra. Sve je stalo kada je državna komisija utvrdila, da je dalje ulaganje u aerodrom postalo neprofitabilno.
- "Ponikve" su idealne za potrebe turizma na Zlatiboru, Tari, Mokroj Gori... Aerodrom je potreban i najvećim privrednicima i kompanijama u regionu - naglasio je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.
U ovoj opštini, narednih dana će boraviti i predstavnici italijanskog grada Avijano. Žitelji jedne od najjačih aviobaza NATO u Italiji žele donacijama da pomognu u rekonstrukciji vojnog aerodroma, koji su razarali bombama avioni polećući 1999. godine upravo iz predgrađa njihovog grada.
Ni u Regionalnoj privrednoj komori u Užicu ne sede skrštenih ruku. Ovde je u okviru međunarodnog projekta RAIRDE, ostvarena saradnja sa sedam manjih, evropskih regionalnih aerodroma, sličnih "Ponikvama". Aerodromi "Volos" u Grčkoj, "Karlsrue" u Nemačkoj, "Rafaelo Sanko Falkonara" u Italiji, "Zilina" u Slovačkoj, "Savaria" u Mađarskoj, "Redzikovo" u Poljskoj i "Ivano - Frankivsk" u Ukrajini predočili su rezultate svog poslovanja. Iz ovih poređenja, nedvosmisleno se vidi privredni interes u osposobljavanju aerodroma nadomak Užica za namene transporta robe i prevoza putnika.
Upoređivanjem je procenjeno da će kroz "Ponikve" u prvom periodu od 2010. do 2014. godine proći 5.000 civilnih aviona i 125.000 putnika. Njih 87.500, računa se, biće stranci. Ostvareni kargo saobraćaj za prvih pet godina iznosiće 1.250 tona.
Samo od putničkog saobraćaja, u prvom petogodišnjem periodu ostvariće se prihod od 21.875.000 evra. Predviđanje iskazano dokumentom "Procena ekonomsko-finansijskog poslovanja civilnog aerodroma 'Ponikve'", govori da će isto toliko novca biti zarađeno 2029. godine - ali na godišnjem nivou!
- Oduvek smo znali da je promena namene aerodroma ekonomski isplativa. Ako se posao ne nastavi, biće bačeno 1,5 miliona evra, koliko je uloženo u "Ponikve" za prethodne dve godine - naglasio je Tihomir Petković, predsednik opštine Užice.
U trećem desetogodišnjem periodu, od 2020. do 2029. godine, očekuje se da će kroz "Ponikve" proći milion putnika (80 odsto stranaca), 40.000 aviona bi sletelo na civilnu pistu, a kargo saobraćaj bi "skočio" na 10.000 tona.
Šta će prema studiji, osim direktnih prihoda, otvaranje aerodroma za civilni saobraćaj doneti zapadnoj Srbiji?
Zagovornici konverzije aerodroma tvrde: najmanje 190 radnih mesta na samom aerodromu, ali i 210 indirektnih radnih mesta u regionu. Očekuje se značajno povećanje broja stranih gostiju, jer Zlatibor i druga turistička odredišta, milionskim investicijama uveliko pripremaju "turistički bum". Indirektni prihodi za region, vredeće 20.000.000 evra godišnje. Izvesno je i povećanje stranih investicija.
Loša vest je da bi nova namena vojnog aerodroma u civilni, dovela do poskupljenja ionako "paprenih" kvadratnih metara nekretnina, u sve primamljivijim turističkim odredištima.
- "Ju-Es-Ejd" je ponudio 600.000 evra za "Ponikve". Izgleda da svi ovde vide sopstveni interes, osim nas samih. Studija o izvodljivosti je temeljno pripremana, mnogo novca je već uloženo, a ekonomski pokazatelji jasno govore da je najbolje rešenje nastaviti započeti posao - dodao je Petković.

CENA TRANSFORMACIJE
UKUPNA vrednost preinačavanja namene vojnog aerodroma "Ponikve" iznosi 18,9 miliona evra:
A - Pripremni radovi - 250.000 evra
B - Osposobljavanje piste - 8.480.000 evra
V - Izgradnja zone terminala - 6.330.000 evra
G - Infrastruktura - 2.790.000 evra
D - Vođenje investicija - 1.050.000 evra
Đ - Ukupno - 18.900.000 evra

„PONIKVAMA“ KAO IZVINJENJE
U ČAJETINU će narednih dana doći predstavnici italijanskog grada Avijano, mesta odakle su NATO avioni uzletali ka Srbiji tokom bombardovanja.
Građani Avijana, protiveći se postojanju vojne baze pod svojim prozorima, negodujući zbog agresije NATO tokom 1999. godine, žele da postanu donatori rekonstrukcije aerodroma "Ponikve".

PISTA NA BOMBAMA
ŠTA koči transformaciju "Ponikava"? Nerazumevanje države za značaj projekta, ali i nedefinisani odnosi "stejkholdera", budućih vlasnika prava na korišćenje aerodroma: države, lokalnih samouprava, turističkih organizacija, stranih i domaćih privatnih investitora, koji ovde vide svoj interes.
Pored toga, aerodrom "leži" na 16,8 tona bombi.
Projektili su, zajedno sa šest "orlova" i dva "miga", još od 1999. godine - zatrpani u podzemnim bunkerima, "kaponirima". Novac za njihovo uklanjanje, još uvek nije obezbeđen.