NI kriv ni dužan, šestogodišnji bik Mićko, težak oko tonu i po, iz novosadskog naselja Adice, posle nekoliko meseci provedenih u pritvoru Okružnog zatvora u Novom Sadu, pušten je na slobodu!
Sa zatvorske farme, na kojoj je bio smešten, nedavno je odveden u Bačku Palanku, a njegova dalja sudbina je nepoznata. Da li je završio u klanici, ili je još u životu, zasad je enigma...
Mićkova životna priča mogla bi da se uvrsti u rubriku "verovali ili ne". Bik je do prošlog leta dane provodio uz vlasnika Hamdiju Durića (55) u Adicama. Hamdija u svom sklepanom kućerku, a Mićko u improvizovanoj štali. Jedan drugom su bili jedini prijatelji.
A, onda 21. jula uveče, Hamdiju je na ulici napao Hasim Hajdini i udario plastičnim grabuljama po glavi i leđima. Uplašen, Hamdija je uzvratio ubodima lovačkim nožem u grudi. Policija ga je uhapsila zbog pokušaja ubistva i odvela u pritvor. Mićko je ostao sam. O njemu niko nije brinuo, a tugujući za gazdom, odbijao je i hranu.
Mićkova sudbina bila je, međutim, krajnje neizvesna. Mnogi se razmišljali šta da učine. Policija i tužilaštvo su se za pomoć obratili društvu za zaštitu životinja "Arka". I, ono je prihvatilo da brine o biku, kako ne bi ekspresno završio u klanici. Pošto Novi Sad nema karantin za životinje, Mićku je opet zapretila giljotina.
Mi majstori, kakvim su nas bog i podneblje sazdali, smislili smo da je najbolje da se bik "pridruži" svom vlasniku u pritvoru!
- Bik je nekoliko meseci boravio na farmi Okružnog zatvora i tamo su se o njemu lepo brinuli - kaže Hamdijin branilac po službenoj dužnosti Arsenije Katanić. - Mićko je odbijao hranu, pa je smršao oko 400 kilograma...
Hamdija je pre tri dana u novosadskom Okružnom sudu osuđen na dve godine zatvora zbog pokušaja ubistva, pa je i on napustio pritvor. Kući, međutim, nije mogao da se vrati, jer je jedini krov nad glavom koji je imao u ulici Novoj bb u naselju Adice, neko porušio.