BEOGRAD - Dvanaest aerodroma sa spiska vojne imovine će verovatno već ove godine promeniti vlasnike. Na tržištu će se naći "Lisičji jarak" u Beogradu, zatim "Bojnik", "Kovin", "Mira" u Leskovcu, "Ponikve" u Užicu, ali i aerodromi u Nišu, Pančevu, Sjenici, Glibovcu, Smederevskoj Palanci, Somboru, Trsteniku i Zrenjaninu.

Njihova cena još nije poznata, jer će je utvrditi poreska uprava. U Ministarstvu odbrane računaju da će u svakom slučaju imati koristi od prodaje, bilo kroz novčanu naknadu, ili zamenu za kupovinu vojnih stanova.

Jedan od atraktivnih aerodroma jeste "Lisičji jarak". Zbog svoje lokacije i velike površine zanimljiv za potencijalne kupce iako spada u C kategoriju. Na prodaju je ukupno 165,27 hektara, na kojima su dve travnate poletne staze. Dužina jedne piste iznosi 1.200, a druge 900 metara. Aerodrom je ovde postojao i pre Drugog svetskog rata, ali vojni avioni su tu već davno prestali da sleću. Već godinama bez naknade koristi Vazduhoplovni savez Srbije. U tom kompleksu se nalazi i sedam objekata-hangara.

I aerodrom "Bojnik" spada u C kategoriju. Ima jednu travnatu poletno-sletnu stazu dužine od 1.600 metara. Najveći deo njegove površine od 42 hektara trenutno koristi tamošnji poljoprivredni kombinat.

U Kovinu se nalazi jedan od najatraktivnijih aerodroma iz takozvane A kategorije. Ima dve poletne staze - betonsku, dužine 2.200 metara i travnatu 2.000 metara. Poslednji se nije koristio, pa su u pristojnom stanju i 44 objekata koji se tu nalaze. Deo kompleksa koristi Vojna ustanova Dedinje.

Ukupna površina kompleksa aerodroma "Mira" u Leskovcu iznosi 51 hektar. Ima travnatu poletnu stazu, koja već davno nije korišćena za letilice. Deo kompleksa koristi aeroklub "Saša Mitrović", a deo konjički klub "Hisar" iz Leskovca.

Prodavaće se i 170 hektara niškog aerodroma, iako poslednjih godina gradske vlasti Niša već koriste deo za civilne letove.

Aerodrom u Pančevu je C kategorije, a površina celokupnog kompleksa iznosi 185 hektara. Korisnik poletne staze je aeroklub "Utva" iz Pančeva.

U Sjenici će aerodrom, verovatno, biti prodat lokalnim vlastima koje su i dosad bili zainteresovane za kupovinu. Ukupna površina iznosi 151 hektar. Međutim, u NATO agresiji, teško je oštećen. Uz ulaganja može da bude osposobljen za civilnu upotrebu, o čemu se uveliko razmišlja.

Na prodaju je i deo kompleksa aerodroma "Sombor", površine od oko 150 hektara. Planirano je da se taj deo proda, kako bi se postojeći aerodrom osposobio za civilnu upotrebu, i bio najkraća veza i za bizsnimene iz Mađarske. Razmišlja se da se sa tog aerodroma razmesti letačka jedinica, a da ostane dosadašnji nastavni centar.

Nove vlasnike dobiće i 2,2 hektara aerodroma "Ponikve" u Užicu (takođe doživeo velika razaranja tokom NATO agresije 1999. godine). Poslenjih godina aerodrom je osposobljen, a planira se da bude korišćen za vojne, ali i civilne svrhe.

Manje poznati aerodrom "Ozai" u Trsteniku površine od 62 hektara, takođe će se naći na tenderu. Koristio ga tamošnji aeroklub.

Površina kompleksa aerodroma "Ečka" u Zrenjaninu iznosi oko 19 hektara, a trenutno njegove površine koristi "Servo Mihalj". Najverovatnije će biti razmenjen sa lokalnim vlastima za stanove.

TENDER
SVI ovi kompleksi će uskoro biti na tenderu na koji će moći da se jave svi zainteresovani. U Upravi za infrastrukturu priželjkuju da to budu lokalni organi vlasti, s kojim bi se dogovorili o razmeni za stanove. Ukoliko bi te aerodrome kupili privatnici, postoji sumnja da bi oni promenili svoju namenu.