POZNATI novosadski pronalazač Veljko Milković osmislio je - mašinu za razbijanje dogmi. Reč je o jednom od 22 priznata patenta kojim bi ovaj ambiciozni konstruktor mogao da izazove revolucionarni pomak u nauci.

- Jednostavno je - kaže Milković. - Poenta je u tome da ako se koristi gravitacija moguće je da se korišćenjem klatna i poluge ostvari veliki višak energije. I to besplatnim doprinosom Zemljine teže.

Milkovićeva postavka izazvala je veliko interesovanje domaćih i stranih stručnjaka: fizičara, profesora, akademika, inženjera, istraživača. Njegov internet-sajt registrovao je više od 5.000 zainteresovanih posetilaca.

- Da bismo u potpunosti potvrdili tezu i otklonili sve nejasnoće, meni i mojim saradnicima predstoji još da uradimo dodatna merenja - naglašava Milković. - U nauci ništa nije jednostavno. Često se i najlakše postavke i fizička stanja mukotrpno dokazuju. Čak i kada je naučno očigledno, i kada svi, recimo, znaju da je voda mokra - za to mora da postoji stručni dokaz.

Milković je mašinu za razbijanje dogmi konstruisao u svojoj laboratoriji. Za njegov najnoviji poduhvat posebno zanimanje pokazao je dr Peter Lindeman iz Amerike, koji namerava da o Milkoviću napiše knjigu, a svoju je poslao s posvetom: "Hvala vam za vaše monumentalno otkriće, za hrabrost, odlučnost da publikujete vaš rad..."

- Počašćen sam pažnjom ovog stručnjaka koji je izučavao sporne pronalaske slavnog Nikole Tesle, koji su još pod velom misterije - ističe Milković.

On je, podsetimo, uspeo u svojim eksperimentima da dobije 12 puta više izlazne energije od uložene. U poslednjih 10 godina niko nije argumentovano osporio ta merenja ovog pronalazača. Na osnovu njegovih izuma može se proizvoditi veliki broj novih izvoznih proizvoda koji nesumnjivo mogu da doprinesu poboljšanju u privredi i drutšvu uopšte.

AKADEMIK
MILKOVIĆ je nedavno dobio i zvanje dopisnog akademika Srpske akademije inovacionih nauka u Beogradu. Promovisano je ukupno sedam akademika, a Milković je jedini bez doktorske titule promovisan na osnovu zasluga.
Ove godine postao je i počasni član Ars akademije iz Novog Sada.